recept na vyvar

Recept na poctivý vývar plný minerálov a vitamínov

Poviete si, recept na vývar? Veď ten vie uvariť predsa každý. Áno, nie je to žiadna jadrová fyzika, avšak kvalitný vývar plný vitamínov, minerálov a kolagénu si vyžaduje troška dlhšiu prípravu ako si myslíte. 

Hoci zmenu v chuti nemusíme cítiť, je veľký rozdiel či varíte polievku dve hodiny alebo päť až šesť. A nie je to len dobrá rada každej babky, zistili to aj vedci. Z biochemického hľadiska, čím dlhšie sa varia kosti a chrupavky, tým viac minerálov a kolagénu sa do vývaru uvoľní

Varenie podľa Tradičnej čínskej medicíny

Dôležitosť dlhého varenia potvrdzuje aj tradičná čínska medicína. Iné účinky na organizmus má potrava surová, grilovaná, pečená a iné dlho varená. Čím dlhšie je varené jedlo, tým viac tepla odovzdáva do tela. Konkrétne vývary priaznivo ovplyvňujú a posilňujú energiu uloženú v obličkách. Tá je našou životnou energiou. 

Vývar z mäsa a kostí alebo zeleninový?

Ideálny je mäsovo – zeleninový. Vývar varený z mäsa a kostí je rozhodne hodnotnejší z hľadiska obsahu minerálov a kolagénu, avšak zdraviu prospešný je aj dlho varený zeleninový vývar. Takisto splní svoju úlohu a dodá nám teplo a živiny. Chuť môžeme zvýrazniť použitím rôznej zeleniny, nielen tej koreňovej a taktiež hubami, riasami, sušeným ovocím.

Ako dlho by sa mal vývar variť?

Vraví sa – koľko hodín varíš, toľko hodín tepla si zabezpečíš pre svoj organizmus. Vývar sa preto odporúča variť päť až šesť hodín, kľudne aj celú noc.

Vývar ako liek

Vývar sa odpradávna považuje za liečivo. Aj dnes po ňom radi siahneme v čase choroby, pri tráviacich problémoch, únave, vyčerpanosti organizmu, či po opici. 🙂 Vývar nás doslova postaví na nohy. Účinok minerálov, vitamínov a vnútorného tepla, ktoré potrebujeme na trávenie je priam okamžitý.

vývar recept

Poradí si aj so syndrómom studených rúk a nôh

Dlhému vareniu by mali venovať pozornosť najmä ľudia trpiaci pocitom chladu a problémami s nedokrvovaním. Toto je spôsob ako dostať do tela teplo. Výživa a teplo zvnútra je základom pri snahe zbaviť sa syndrómu studených rúk a nôh.

Recept na poctivý hrejivý vývar:

Do veľkého hrnca dáme mäso – akékoľvek, najlepšie sú časti s kosťou. Pridáme aj samotné kosti a kĺby s chrupavkou. Zalejeme vodou a pridáme očistenú zeleninu. Tu sa medze nekladú, použite čokoľvek čo doma nájdete.

Koreňová zelenina je základ, nebojte sa však aj listovej zeleniny, papriky, cibule, cesnaku, použite tiež huby, riasy, vňate. Sladkastú chuť dodajú vývaru sušené ďatle a goji. Na podporu obličiek odporúčame pridať aj čierny sezam.

Hneď na začiatku odporúčame pridať aj dve hrste slzovky. Dlhovarená slzovka krásne zmäkne, nahradí cestovinu a navyše podporí slezinu. Dochutíme soľou a čiernym korením a postavíme na plyn. Privedieme k varu, potom stíšime a varíme na najslabšom ohni 5 a viac hodín. 

Náš tip: 10 -15 min pred dovarením skúste pridať 1 – 2 dcl červeného suchého vína. Dodá vývaru sýtu farbu a chuť.

Pred podávaním zamiešame priamo do taniera lyžicu misa. Dobrú chuť. 🙂

Chcete svoje telo zahriať? Vyskúšajte raňajkové kaše. Potrebné ingrediencie na ne zoženiete v našom obchodíku na Priehradnej 1.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie