Levanduľa úzkolistá.

3 levanduľové recepty Zoborských liečiviek

Pripravte si levanduľový macerát, tinktúru alebo kúpeľ podľa receptov, ktoré pripravili Hanka Timková a Katka Páleníková z projektu Zoborské liečivky.

Zoborské liečivky. Sú dve. Hanka Timková a Katka Páleníková. Mamka a dcéra. Dve najlepšie priateľky, ktorých spojila láska k prírode. Projekt odhaľuje ľuďom zázračný, čarovný a liečivý svet prírody, na ktorý ľudia už dávno zabudli cez holistickú metódu (seba)poznania.  Snažia sa prepájať duchovno s fyzickým telom, pretože to nemožno od seba oddeliť. Sú to dve prepletené línie, substancie, na seba nadväzujúce. Všetky vedomosti, skúsenosti, to krásne zmysluplné zažívanie s bylinkami sa snažia prezentovať i na svojich kurzoch, workshopoch a Facebookovej stránke, ktorú odporúčame sledovať.

Domáci levanduľový macerát

Najtradičnejší spôsob ako spracovať levanduľu je vyrobiť si vlastný domáci levanduľový olejový macerát s vašimi energiami, ktoré do neho vložíte. Ak máte i vlastnú levanduľu zo záhrady, o to lepšie 🙂

Postup: Kvety naložíte do oleja (slnečnicový, olivový, marhuľový, konopný, ak si chcete spraviť pleťové sérum a zainvestovať, skúste moringový a jojobový – sú to oleje fixátory, čiže držia v sebe vôňu bylinky). Sklenenú nádobku dajte na slnečné miesto, aby ju slniečko zahrialo, týmto sa lepšie uvoľnia účinné, liečivé látky obsiahnuté v bylinke. Flašku neprikrývajte vrchnákom, zmes by mohla podľahnúť skaze. Nechajte odokryté. Už len vyčkať 4 až 8 týždňov a levanduľový olej je na svete.

Použitie:

  • masážny olej na citlivú detskú pokožku
  • pleťový olej
  • pridaním včelieho vosku môžete vytvoriť levanduľový krém na všetky typy pleti
  • vlasový masážny olej na problematickú vlasovú pokožku
  • ak do olejového macerátu pridáte levanduľový esenciálny olej, získate prenikavejšiu vôňu a takýto olej je vhodný i na popáleniny, napríklad i od slniečka, či rôzne opuchy.

Levanduľová tinktúra

Tonikum pre nervový systém, no ukľudňuje i žalúdok a črevá. Levanduľu sme skombinovali ju s ľubovníkom bodkovaným, ktorý je významnou antidepresívnou, ale i “tráviacou” bylinkou.

Postup: Spracovanie byliniek pri tinktúre je odlišné ako pri maceráte. Bylinkový materiál zalejeme minimálne 40% alkoholom (najlepšie domácej kvality). Dáme na suché, tmavé miesto. Po 3 až 4 týždňov by mala byť tinktúra hotová.

Levanduľa naložená v oleji.

Kúpele s levanduľou

Ako sme písali v článku   O bylinke levanduľa, už samotný názov rastlinky je odvodený od latinského slova “lavare”, čo v preklade znamená umývať sa. Bylinkové kúpele sú úžasný spôsob ako do seba “nasať” energiu a moc byliniek veľmi rýchlou a pohodlnou cestou a zároveň si spraviť chvíľku pre seba. Koža je najväčší orgán ľudského tela, cez póry pokožky sa dostane väčšina látok, tých dobrých, no i zlých.

Postup: Z hrste celej kvitnúcej vňate spravíme silný čajový výluh, ktorý vylejeme do vane s vodou. Pozor však, bylinkové kúpele, nie sú také nevinné ako sa na prvý pohľad zdajú. Ako som sa už zmienila, ide o veľkú časť tela, ktorou prijímate liečivé látky, takže treba na to telo pripraviť a začať s kratšími časovými úsekmi, cca od 5 – 7 minút. Ak nemáte čas na kúpeľ celého tela, skúste variantu kúpeľa nôh. Práve na nohách máme zastúpené všetky reflexné body. Táto varianta je práve mne veľmi blízka. Buď si spravíte a namiešate soľ do kúpeľa, alebo si opäť pripravíte silný výluh z harmančeka a levandule. O sladký spánok máte postarané 🙂

Potrebné ingrediencie k jednotlivým receptom nájdete u nás na predajni Dobromysel na Priehradnej 1.

Mohlo by vás zaujímať