Zdravý jedálniček – raňajky, obed, večera

Všetci sa chceme stravovať zdravo a cítiť sa po jedle dobre. Často nám však chýba inšpirácia na to, čo variť a vrátime sa k starým osvedčeným, no nie vždy zdravým receptom. Preto prinášame tipy na raňajky, obed aj večeru v troch jednoduchých receptoch.

Raňajky – ryžová kaša s makom

Raňajky by nás mali najmä v zimných mesiacoch zahriať a zasýtiť tak, aby sme sa cítili až do obeda príjemne sýti. Čo to znamená? Mali by byť teplé, ideálne varená kaša. Mali by obsahovať sacharidy, proteíny, zdravé tuky aj vitamíny. Ako na to? Vyskúšajte napríklad ryžovú kašu s makom a strúhaným jabĺčkom. Ryža je najuniverzálnejšia obilnina, ktorá sa dá kombinovať na sladko aj na slano. Je vhodná pri diétach a rôznych stravovacích obmedzeniach. 

Na jednu porciu budeme potrebovať: ½ dcl bielej ryže, ktorú uvaríme v cca 4dcl vody do kašovita, kým nie je ryža úplne rozpadnutá a nevznikne z nej redšia kaša. Pozor, to znamená, že na slabšom plameni varíme aj niekoľko hodín. Do horúcej kaše potom pridáme 1 čl obľúbeného orechového masla a 1 tabličku 90% horkej čokolády, napr. od powerlogy. Tá jej chuť je famózna, jemne nahorklá a plná, mňam. Kašu nakoniec posypeme kvalitnou mletou škoricou, ktorá nás hlavne v chladnejších dňoch prehreje. Posypeme podľa chuti čerstvo namletým makom alebo orieškami – to sú tie zdravé tuky a proteíny, no a pridáme aj vitamíny nastrúhanými jabĺčkami.

Obed – špenátová polievka s tahini

Polievky, polievky a ešte raz polievky 🙂 Na zimu ideálne pre získanie vitamínov a zahriatie organizmu. Vyskúšajte špenátovú s tahini pastou. Špenát je potravina, ktorá má nízky obsah kalórií a ako všetci vieme, vysoký obsah železa. Okrem toho uvoľňuje energiu do tela pomaly, čím pomáha telu bojovať s hladom. Konzumácia špenátu má navyše priaznivé účinky na trávenie.

Tak, čo budeme potrebovať? 500g čerstvý špenát, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, vývar 700ml, soľ, čierne korenie, sušená bazalka, kari korienie, tahini pasta a šťava z limetky

Postup: na rozohriatom oleji osmažíme cibuľu, stiahneme z ohňa a pridáme cesnak, pridáme korenie okrem soli a čierneho korenia, pomiešame a zalejeme vývarom. Keď polievka začne vrieť vložíme do nej špenát a a varíme cca 10 min na miernom ohni, potom vypneme a necháme chvíľku vychladnúť. Rozmixujeme a dochutíme soľou, čiernym korením a limetkovou šťavou. Podávame s lyžičkou tahiny.

Tento recept nám posunula Simonka, ktorá hlavne vypeká sladké dobroty,  na jej insta profile nájdete množstvo super zdravých receptov.

Večera – pečená koreňová zelenina

Večera naozaj nemusí by zložitá na prípravu. Stačí oškrabať, čo v špajzi nájdete a šupnúť do trúby 🙂 Budeme potrebovať: 2 mrkvy, 2 petržleny, 1 sladký zemiak alebo 1 zeler, 2 – 3 pl olivového oleja, obľúbené korenie – odporúčame Slnečný bozk a soľ. Zeleninku ošúpeme, nakrájame, okoreníme, osolíme a pokvapkáme olivovým olejom podľa chuti. Odporúčame na plechu všetko spolu premiešať, aby bola rovnomerne ochutená a nelepila sa. Pečieme v rúre na 180°C kým zelenina nezmäkne, asi 45 min až hodinu. Takto upravená zelenina chutí výborne s humusom alebo obľúbenou omáčkou. Môže byť aj ako príloha k mäsku či ryži. 

Mohlo by vás zaujímať