2 recepty na chlieb bez kvásku a kvasníc
Vyskúšajte dva jednoduché a rýchle recepty na domáci chlieb bez kvásku a kvasníc, ktoré vám ušetria čas.
Domáci jogurtový chlieb
Čas prípravy: 15 minút + 1 hodina pečenia
Suroviny:
- 450 g špaldovej hladkej múky
- 1 ČL soli
- 1ČL trstinového cukru
- 1ČL sódy bikarbóny
- semienka na posypanie
- 500ml bieleho hustého jogurtu (ideálny je grécky alebo skyr)
Postup:
Všetky suroviny si spolu premiešame v miske. Formu vystelieme papierom na pečenie a preložíme do nej naše cesto. Vrch ešte posypeme trochou múky a pečieme na 180°C cca hodinu. Do rúry si dáme pod chlebík misku s vodou, ktorá sa nám bude počas pečenia odparovať a chlebík sa nám nevysuší.
Výživný semienkový chlieb
Čas prípravy: 20 minút + 50 minút pečenia
Suroviny:
- 150 g ovsených vločiek
- 100 g drvených ľanových semienok
- 40 g pekanových orieškov
- 50 g nelúpaných mandlí
- 100 g slnečnicových semienok
- 100g tekvicových semienok
- 30g chia semienok
- 20g psyllium
- 3 PL kokosového oleja
- 350ml vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL sirupu (napríklad agávový, ryžový a pod.)
Postup:
V miske si zmiešame všetky suché ingrediencie a pridáme k ním roztopený kokosový olej, sirup a vodu. Všetko spolu poriadne premiešame a následne vložíme zmes do formy vystlanej papierom na pečenie.
Necháme odstáť 2 hodiny, aby nám všetky semienka nasiakli vodou a chlebík nám držal pohromade. Takto odležanú zmes upečieme na 200 °C cca 20 – 25 minút. Potom si chytíme papier na pečenie a obrátime chlebík opečenou časťou dole. Ideálne na nejaký plech a pečieme ďalších 30 minút.
Tento recept vyskúšala aj Anita s Robom z Naše tradičnô.
Dobrú chuť
Všetky potrebné ingrediencie na chlieb bez kvásku a kvasníc nájdete aj v predajni.
Iné chutné recepty