Levanduľa úzkolistá

O bylinke levanduľa

Všetko o rastlinke so silnou prenikavou vôňou vám spísala Hanka Timková z projektu Zoborské liečivky.

Levanduľa má viaceré pomenovania, tak sa nedajte zmiasť synonymami ako levanduľa úzkolistá či klasnatá. Rastlinka so silnou prenikavou vôňou pochádza z oblasti Stredomoria, nie je teda typickou slovanskou bylinou. Kvitne približne v závislosti od počasia od polovice júna, kedy môžeme pozorovať otvárajúce sa kvietky, okolo ktorých sa mohutne roja včielky (i ony vedia čo je chutné).

Zbierame predovšetkým kvitnúcu vňať, počas slnečného počasia (pre lepšie naakumulovanie kozmickej energie zo slniečka), ale nepohrdneme ani vňaťou, teda lístkami, ktoré zbierame tiež počas kvitnutia. Neobsahujú síce toľko esenciálnych olejov ako kvietky, ale väčšie množstvo trieslovín, ktoré majú silné protizápalové vlastnosti a znižujú podráždenie. Veľké množstvo trieslovín nájdete v alchemilke, či dubových listoch.

Vňať spolu s kvetmi môžete použiť na prípravu odvaru na vlasy, či ako súčasť čajových zmesí. V prípade čajového nálevu na relaxáciu ju vieme skombinovať s medovkou, harmančekom, hlohom, pamajoránom, lipou, ružou či chmeľom. V prípade ak by sme chceli podávať čaj na trávenie, stačí spraviť zmes z púpavy, repíka, mäty, yzopu, paliny, zádušníka brečtanovitého, nechtíka alebo lastovičníka.

Levanduľa má široké spektrum účinkov

  • pôsobí ako silný ukľudňujúci prostriedok
  • pomáha pri trávení, zlepšuje črevnú peristaltiku
  • pôsobí protikŕčovo, antibioticky, mierne močopudne
  • tlmí bolesti hlavy psychického pôvodu ako duo s mätou priepornou

Použitie levandule je nesmierne široké a rozsiahle, od olejov cez šampóny na vlasy, mydlá, levanduľovo-harmančekové kúpele, bylinkové vankúšiky, ako súčasť zubných pást, či ako expresná a účinná pomoc na vydymovanie priestoru. Je to jedna z mojich najobľúbenejších, najpoužívanejších byliniek a preto sa veľmi rada podelím o moje skúsenosti a vhľady s touto nádhernou bylinkou.

Čo sa týka duchovného posolstva, už samotný názov rastlinky je odvodený od latinského slova “lavare”, čo v preklade znamená umývať sa, čo napovedá, že v staroveku sa uplatňovala predovšetkým do kúpeľov a v kozmetike. V slove “umývať sa” vidím nielen prvoplánový význam očisty tela, ale i očisty na energetickej úrovni. Práve to podprahové, jemnohmotné posolstvo, ktoré v sebe levanduľa skrýva, je ukryté v jej schopnosti jemného liečenia, transformácie, zmeny stavu, nielen fyzického, ale i psychického. Jej dlhá stonka, ukončená množstvom jemných fialových kvietkov na mňa pôsobí veľmi nežne. Bylinky so silnou prenikavou vôňou a kvetmi patria pod patronát Venuše. Fialová farba kvetov dopĺňa našu korunnú siedmu čakru, ktorá vo všeobecnosti súvisí s našim duchovným svetom, vyrovnanosťou a vnútorným pokojom.

Na to, aby sme porozumeli bylinkám, nestačí len o nich čítať. Samotný stret s bylinkou je nesmierne dôležitý. Súznenie, zakúšanie, pôsobenie na nás samých. Aké emócie v nás bylinka vyvolá. To je pre mňa základ pre pochopenie a preniknutie do sveta bylinky. Skúste si i vy ľahnúť k tej svojej levanduli a započúvať sa do jej šepotov. Alebo len tak vdychujte jej vôňu, je to nesmierne krásny zážitok.

Projekt Zoborské liečivky odhaľuje ľuďom zázračný, čarovný a liečivý svet prírody, na ktorý ľudia už dávno zabudli. Neprehliadnite ich 3 levanduľové recepty.

Zastavte sa u nás v Nitre na predajni, kde vám radi poradíme najlepšie levanduľové produkty.

Mohlo by vás zaujímať