Medovníky – bezlepkové s maslom
Vôňa škorice, muškátového orieška a zázvoru jednoducho patrí k decembru. Pečenie medovníkov je symbolom prípravy na Vianoce a skvelou správou je, že alergici a celiatici si ho nemusia odopierať. 😊 Máme pre vás recept na bezlepkové medovníky.
Budeme potrebovať:
- 160g medu
- 160g trstinového cukru
- 120g masla (pri bezlaktózovej diéte môžete použiť Heru)
- 2 vajíčka
- 500g hladkej múky / bezlepkovej zmesi na jemné pečivo
- 1 čl sódy bikarbóny
- 2 čl perníkového korenia (štipka škorice, zázvoru, muškátového orieška, badiánu)
Postup:
- Maslo, med a trstinový cukor zohrejeme v hrnci, aby sa suroviny rozpustili a zmiešali.
- Zmes necháme mierne vychladnúť a pridáme dve vajíčka
- Všetky sypké ingrediencie zmiešame vo väčšej mise, pridáme riedku zmes a vymiesime cesto.
- Cesto zabalíme do fólie / včelobalu a necháme odpočívať v chladničke asi 2 hodiny, môžme aj cez noc.
5. Keď je cesto stuhnuté, vyvaľkáme ho na cca 5 mm a vykrajujeme medovníčky.
6. Rúru si predhrejeme na 180°C a pečieme 10 – 15 min.
7. Po vytiahnutí z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
Medovníky môžete ozdobiť klasickou polevou – bielkom s cukrom, naplniť džemom alebo obliať roztopenou čokoládou. Výborné sú však aj suché k šálke čaju. 🙂 Dobrú chuť!
Vyskúšajte aj cookies bez lepku. Potrebné ingrediencie zoženiete v našom obchodíku na Priehradnej 1.
Ďalšie zaujímavé inšpirácie