Medovníky – bezlepkové s maslom

Vôňa škorice, muškátového orieška a zázvoru jednoducho patrí k decembru. Pečenie medovníkov je symbolom prípravy na Vianoce a skvelou správou je, že alergici a celiatici si ho nemusia odopierať. 😊 Máme pre vás recept na bezlepkové medovníky.

Budeme potrebovať:

  • 160g medu
  • 160g trstinového cukru
  • 120g masla (pri bezlaktózovej diéte môžete použiť Heru)
  • 2 vajíčka
  • 500g hladkej múky / bezlepkovej zmesi na jemné pečivo
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • 2 čl perníkového korenia (štipka škorice, zázvoru, muškátového orieška, badiánu) 

Postup:

  1. Maslo, med a trstinový cukor zohrejeme v hrnci, aby sa suroviny rozpustili a zmiešali. 
  2. Zmes necháme mierne vychladnúť a pridáme dve vajíčka
  3. Všetky sypké ingrediencie zmiešame vo väčšej mise, pridáme riedku zmes a vymiesime cesto.
  4. Cesto zabalíme do fólie / včelobalu a necháme odpočívať v chladničke asi 2 hodiny, môžme aj cez noc.

5. Keď je cesto stuhnuté, vyvaľkáme ho na cca 5 mm a vykrajujeme medovníčky. 
6. Rúru si predhrejeme na 180°C a pečieme 10 – 15 min.
7. Po vytiahnutí z rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.

Medovníky môžete ozdobiť klasickou polevou – bielkom s cukrom, naplniť džemom alebo obliať roztopenou čokoládou. Výborné sú však aj suché k šálke čaju. 🙂 Dobrú chuť! 

Vyskúšajte aj cookies bez lepku. Potrebné ingrediencie zoženiete v našom obchodíku na Priehradnej 1.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie