Bezlepkové cookies

Cookies bez lepku, mlieka a cukru

Blížia sa nám Vianoce a k ním neodmysliteľne patria sladké dobroty! Niektorí z nás si však už nemôžu dopriať klasické medovníčky, grilážky ani krémové parížske rožky. Bohužiaľ, pribúda čoraz viac celiatikov a ľudí s intoleranciou na mlieko.

Na šťastie, sú medzi nami šikové gazdinky, ako aj naša Simonka, ktoré vymýšľajú a kreujú v kuchyni hotové zázraky! No veď povedzte sami, bezlepkové, bezlaktózové, bez cukru a stále chutné! Také sú cookies, ktorých receptík si v dnešnom článku predstavíme.

Na prvý pohľad klasické cookies, avšak hladkú múku nahradíme bezgluténovou, miesto tradičného masla použijeme ghee maslo a cukor nám chýbať nebude, keďže do cesta pridáme čokoládu a brusnice. Vďaka tomu vyčarujeme cookie s obsahom len 188 kcal.

Tak, čo všetko budeme potrebovať

  • 180g schar bezlepkovej múky na koláče
  • 30g kokosovej múky
  • 90g ghee masla
  • 100g horkej čokolády
  • 50g vlašských orechov
  • 50g brusníc
  • 1,5ks vajce
  • 4pl vody
  • 1čl škorice
  • štipka soli

Postup

Vajcia vyšlaháme so štipkou soli do peny, pridáme ghee maslo a následne ostatné suroviny. Vyformujeme cesto a tvarujeme cookies. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, zhruba na 20 minút.

Keď nám to doma už krásne rozvonia škoricou a brusnicami tak cookies necháme vychladnúť, zatvoríme do dózy a dúfame, že nám do Vianoc aspoň jedna zostane. 😊 Dobrú chuť!

Pre Dobromysel pripravila Simonka Bullová, jej receptíky nájdete na simonettsbaking.

Mohlo by vás zaujímať