Cookies bez lepku, mlieka a cukru
Blížia sa nám Vianoce a k ním neodmysliteľne patria sladké dobroty! Niektorí z nás si však už nemôžu dopriať klasické medovníčky, grilážky ani krémové parížske rožky. Bohužiaľ, pribúda čoraz viac celiatikov a ľudí s intoleranciou na mlieko.
Na šťastie, sú medzi nami šikové gazdinky, ako aj naša Simonka, ktoré vymýšľajú a kreujú v kuchyni hotové zázraky! No veď povedzte sami, bezlepkové, bezlaktózové, bez cukru a stále chutné! Také sú cookies, ktorých receptík si v dnešnom článku predstavíme.
Na prvý pohľad klasické cookies, avšak hladkú múku nahradíme bezgluténovou, miesto tradičného masla použijeme ghee maslo a cukor nám chýbať nebude, keďže do cesta pridáme čokoládu a brusnice. Vďaka tomu vyčarujeme cookie s obsahom len 188 kcal.
Tak, čo všetko budeme potrebovať
- 180g schar bezlepkovej múky na koláče
- 30g kokosovej múky
- 90g ghee masla
- 100g horkej čokolády
- 50g vlašských orechov
- 50g brusníc
- 1,5ks vajce
- 4pl vody
- 1čl škorice
- štipka soli
Postup
Vajcia vyšlaháme so štipkou soli do peny, pridáme ghee maslo a následne ostatné suroviny. Vyformujeme cesto a tvarujeme cookies. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť na 180°C, zhruba na 20 minút.
Keď nám to doma už krásne rozvonia škoricou a brusnicami tak cookies necháme vychladnúť, zatvoríme do dózy a dúfame, že nám do Vianoc aspoň jedna zostane. 😊 Dobrú chuť!
Pre Dobromysel pripravila Simonka Bullová, jej receptíky nájdete na simonettsbaking.
Mohlo by vás zaujímať