Spoznajte príbeh slovenskej značky Fraela

Ste fanúšikom prírodnej kozmetiky, oceníte recyklovateľné obaly a preferujete slovenské značky? Tak musíte poznať značku Fraela! Porozprávali sme sa s jej zakladateľkami.

Ako vznikli prírodné rúže Fraela a kto za značkou stojí?

Slovenské rúže Fraela začali svoj príbeh písať v roku 2017, kedy skrsol nápad vyrábať prírodné rúže v hlavách jeho zakladateliek. Požiadavky na rúže boli: hydratačný, dlhotrvajúci a krásne voňajúci. Okrem toho, samozrejme prírodný. S takýmto zadaním sa zakladateľky značky pasovali 9 mesiacov. Poďme si ich trošku bližšie predstaviť!

Za značkou prírodnej dekoratívnej kozmetiky Fraela stoja dve mladé ženy – Mariana Huttová a Adriana Pristaš, ktoré sa rozhodli záľubu vo výrobe vlastnej kozmetiky posunúť o kus ďalej. Mariana, bývala online marketingová špecialistka, má dnes na starosti hlavne výrobu produktov, sama ich vyrába vo vlastnej výrobni v Bratislave a je aj autorkou všetkých receptov. Adriana ako foto-video tvorca sa stará hlavne o vizuálnu komunikáciu a distribúciu. Spolu tvoria tím, ktorý sa stará o celý chod firmy a plnia si tak svoj sen. 

Prečo rúže a prečo Fraela?

Prečo rúže? Rúž je od minulosti symbolom silných žien. Ženy, ktoré sa ním maľovali, boli kedysi patriarchálnou spoločnosťou odsudzované. Neskôr sa rúž stal symbolom hnutia sufražetiek a svojráznych herečiek. “My sme sa rozhodli, že naše rúže budú symbolizovať silné ženy a ich práva. Pri hľadaní mena sme narazili na staroprešporský názov “frajla”, hanlivejší výraz, označujúci namaľovanú, prípadne vyzývavo oblečenú ženu.

“My sme v ňom našli symbol oslobodenia sa od predsudkov. Naše presvedčenie znie: Maľujme sa ako chceme, obliekajme sa ako chceme. Nebojme sa pohľadu druhých. Buďme samé sebou, namaľované či prirodzené.”

Ktorý z odtieňov je váš najobľúbenejší? A ktorý je najobľúbenejší zo strany zákazníkov?

“Naše zákazníčky si veľmi obľúbili neutrálne odtiene ako Martina či Viera, no mnohé nás často prekvapujú odvážnejším výberom ako napr. Ivica či Petra. Adrianin obľúbený je práve Martina a Mariana obľubuje skôr sýtejšie a výraznejšie odtiene ako je Adriazia.”

Podľa koho sú pomenované rúže Fraela? Ako vznikol nápad dať im ženské mená? 

Nápad pomenovať odtiene rúžov po ženských menách vznikol spontánne, avšak hneď sa nám zapáčil. Nielenže nám to uľahčilo vymýšľanie mien odtieňov, ale aj zapadlo do konceptu celej značky. Všetky ženy sú totiž veľmi výnimočné, každá iná a svojská. A máme s nimi výborné vzťahy. Patrí k nim napr. Nikoleta Kováčová alias Surová dcérka, maliarka Dominika Žáková, beauty blogerka Smartbeauty, stylistka Barbora Yurkovic, fotoblogerka Marika Tonbo diary, či bývalá miss Ivica Jusková, dnes majiteľka Slávice. “

Aké zásady pri výrobe a podnikaní dodržiavate?

Vieme, že vaše rúže obsahujú rastlinné oleje, vosky a minerálne pigmenty. Kozmetika je vegánska, netestovaná na zvieratách a balená je v recyklovateľných obaloch. Tuby sú vyrábané z recyklovaného papiera, ktorý sa môže ďalej recyklovať a obsahujú aj plastovú časť, v ktorej je rúž vsadený a zabezpečuje funkčnú stránku obalu, aby sa dal rúž opakovane vysúvať a zasúvať. Je však certifikovaná pre použitie v kozmetike. Aké sú vaše ďalši zásady?

  • minimalizujeme odpad a teda myslíme na to pri každom kroku vo výrobe a snažíme sa tak aj optimalizovať procesy
  • triedime odpad
  • drogériu do chodu výrobne nakupujeme v bezobalových obchodoch – teda čapujeme mydlá, dezinfekciu, pracie prostriedky
  • aj kávu do office nakupujeme bezobalovo 🙂
  • používame papierové obaly, keď už treba
  • snažíme sa žiť a podnikať v nenáročných podmienkach, teda nenakupujeme zbytočnosti, netlačíme zbytočne faktúry, recyklujeme čo nám zvýši
  • spolupracujeme s dodávateľmi, ktorí majú pozitívny vzťah k ekológii
  • samozrejme ingrediencie pochádzajú z kvalitných overených zdrojov, inak by to ani nešlo 🙂 

Plánujete zaradiť do vašej ponuky aj iné kozmetické produkty? 

“Momentálne pracujeme na uvedení nového produktu a nebude to rúž. Avšak stále sa držíme podobného konceptu ako pri rúžoch, ich zložení a nanášaní.” 

Neviem ako vy, ale my už sa novinky značky Fraela nevieme dočkať! Z Dobromyslu držíme palce nech sa aj naďalej plnia sny. 🙂 Rúže Fraela nájdete aj u nás na predajni.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie