zero waste kefa na holenie

7 tipov na zero waste darčeky

Chcete svojich blízkych potešiť nejakou maličkosťou? Inšpirujte sa týmito bezobalovými nápadmi.

tuhe mydla polozene na ruke

Tuhý šampón

Vďaka tomu, že neobsahuje vodu, tak na jeho stabilizáciu nie sú potrebné ani žiadne konzervanty a stabilizátory. Je oslobodený o chemický kokteil parabénov a silikónov. Ideálny na cestovanie, nikdy nevytečie a nerozbije sa. Malý spratný pomocník, ktorým stačí pošúchať mokré vlasy a umyť si ich tak, ako to bežne robíme. Mimochodom tento 60g kúsok vám vydrží tak dlho ako 400 ml šampón.

voskovy obrusok

Voskový obal

Voskový obal alebo inak včelo-obal je vlastne kúsok bavlnenej látky napustenej čistým včelím voskom. Tento vynález dokonale nahradí všetky mikroténové vrecká, umelohmotné dózičky a potravinovú fóliu. Baliť do neho môžete desiatu, zvyšky zeleniny, prikryť ňou pohár s pomazánkou alebo kváskový chlieb. Potraviny udrží dlho čerstvé a nevysušia sa.

lufa v kosiku

Lufa

Egyptská lufa je zázrak podobný cukete, ktorý po vysušení plní funkciu univerzálneho domáceho pomocníka. Ide o ekologický typ špongie, z ktorej si viete odstrihávať podľa potreby a využiť ju napríklad ako hubku na riad, masážnu hubku na telo, na umývanie topánok a najrôznejších povrchov. Vyhodiť ju môžete do bio odpadu alebo záhrady, kde sa prirodzene rozloží.

sviecka zo vcelieho vosku

Bezobalové sviečky

Bežný človek údajne za svoj život minie až 3000 čajových sviečok. To znamená, že zanechá po sebe odpad v podobe 3000 plieškov. S tým treba niečo robiť a vôbec si netreba odrieknuť romantiku pri plamienku sviečky. U nás zvíťazili zero waste čajové sviečky z včelieho alebo sójového vosku, ktoré obsahujú iba bavlnený knôt a roztopiteľný vosk. Stačí si k nim prikúpiť malý sklenený alebo železný svietniček a používať donekonečna alebo ešte ďalej.

zaclonove vrecko

Záclonové vrecká

Bezodpadovosť neznamená nakúpiť si všetky zero waste novinky, ale v prvom rade vedieť zrecyklovať to, čo už doma máme. Práve preto podporujeme našu lokálnu výrobkyňu vreciek, ktorá ich vyrába z použitých hustejšie tkaných záclonových kúskov, ktoré dôkladne vyperie, nastrihá a pevne zošije. Tak, aby uniesli nákup všetkých dobrôt, ktoré u nás môžete nájsť. V kabelke sú nenápadné a robia nám službu niekoľko mesiacov.

odlicovaci uteracik v krabici

Odličovacie tampóny  

Denne po nich siahne každá žena. Aj tie jednorázové môžeme vymeniť za prateľné a opakovane použiteľné. V ponuke je niekoľko druhov od háčkovaných, cez bambusové až po tie z bio bavlny. Mäkkučké, nebielené, neparfémované, šetrné k prírode aj k jemnej ekzematickej pokožke. Vedeli ste, že tampóny z komerčne pestovanej bavlny môžu spôsobiť na pokožke alergické reakcie? Aj týmto spôsobom sa tomu viete vyhnúť.

keepcup polozeny na stole

KeepCup

Opakovane použiteľný pohár pre milovníkov kávy a čaju. Pomocou neho viete nahradiť jednorazové tégliky. Je vyrobený z veľmi odolného tvrdeného skla. Vďaka korku nepáli, ľahko sa drží a je ideálny na cestovanie.

Zoznámte sa nielen s bezobalovými darčekmi, ale aj s našim sortimentom. Do skorého videnia u nás v obchodíku Dobromysel.

Mohlo by vás záujímať

Tags: