uzliky po upeceni na plechu

Škoricové kváskové uzlíky

Domáce kváskové škoricové uzlíky zo špaldovej múky, ktoré zvládnu aj začiatočníci.

Keď sme na Instagrame narazili na fotografiu týchto špaldových uzlíkov, tiekli nám slinky po obrazovke. Hneď sme vedeli, že tento recept vám chceme priniesť aj na našom blogu. Oslovili sme Viktóriu Pénzešovú, ktorej zdravé koláčiky nájdete aj na jej instagramovom profile, aby pre vás dobromyselníkov, spísala recept. Poďme na to!

Surovina na cesto:

  • 200 ml mlieka
  • 100g roztopeného masla
  • 1 vajíčko a jedno žĺtko
  • 150g ražného kvásku
  • 3čl cejlónskej škorice
  • štipka soli
  • 500g hladkej špaldovej múky
  • 30g kokosového cukru

Suroviny na náplň

  • 200g masla
  • 300g kokosového cukru
  • 10 g mletej cejlónskej škorice

Postup:

1. Všetky suroviny na cesto si spolu zmiešame a vymiesime cesto, zakryjeme a odložíme na hodinu na kuchynskú linku.

2. Po hodine cesto znovu premiesime a necháme odpočívať 12 hodín v chladničke. Keď chceme mať ráno čerstvé uzlíky, odporúčam si cesto pripraviť večer.

3. Po cca 12 hodinách cesto vyberieme, rozvaľkáme na obdĺžnik, natrieme pripravenou plnkou, ktorú sme pripravili jednoduchým vymiešaním surovín.

4. Cesto preložíme na polovicu a krájame z neho pásiky, ktoré pretočíme v rukách a stočíme do uzlíka.

5. Takto pripravené uzlíky dáme na plech vystlaný papierom a necháme prikryté pol hodinku ešte podkysnúť.

6. Pečieme pri 180 stupňoch asi 20-30 minút, záleží od veľkosti uzlíkov a samozrejme od rúry. Počas pečenia cukor vyteká a karamelizuje, nie je to chyba, spodok uzlíkov bude vďaka tomu chutiť výborne.

uzliky po peceni

Dobrú chuť

Ingrediencie na tento recept nájdete aj → v predajni Dobromysel.

Iné chutné recepty