Raňajková kaša – vyskúšajte slzovku
Raňajkové kaše sú skvelým štartom do nového dňa. Zasýtia, zahrejú, ukľudnia žalúdok, doplnia vlákninu a pri správnej príprave nám úplne postačia až do obeda. Nemusia to byť stále dokola vločky, vyskúšajte aj iné obilniny plné živín, takou je napríklad slzovka!
Slzovka – liečivá obilnina
Asi o nej počujete prvýkrát, však? A pritom ide o jednu z najdlhšie pestovaných obilnín. Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Bola základom stravy v starom Egypte, Palestíne či Grécku. Na šťastie si našla cestu aj k nám na pulty našich bio obchodíkov.
Slzovku tvoria semená divokej trávy, ktoré sú podobné jačmeňu. Nejde však len o klasickú obilninu, vďaka množstvu liečivých účinkov sa považuje za liek.
Aké látky obsahuje slzovka?
- betakarotén
- vitamíny skupiny B
- vitamín C
- draslík
- vápnik
- horčík
- železo
- meď
- mangán
- zinok
Slzovka je vhodná aj pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok.
Slzovka sa vďaka množstvu liečivých účinkov považuje za liek.
Aké zdravotné problémy slzovka lieči?
Zahlienenie – čistí organizmus od nánosov z živočíšných potravín a tukov. Zmäkčuje a zvlhčuje, uvoľňuje opuchy končatín, napätie šliach a kŕče v končatinách. Taktiež pomáha uvoľňovať cysty, myómy, fibrómy, rôzne druhy nádorov a znižuje “zlý” cholesterol.
Tráviace problémy – črevné parazity, hnačka, posiľňuje žalúdok a slezinu.
Zápaly močového mechúra – odvádza z organizmu prebytočnú vodu a je močopudná.
Kožné problémy – akné, bradavice, problémy s materskými znamienkami.
Detoxikácia – viaže na seba toxíny, ktoré sú produktom látkovej premeny a podporuje funkciu pečene.
Imunita – pomáha posiľňovať imunitný systém. Posiľňuje tiež pľúca, obzvlášť pri kašli a po respiračných ochoreniach.
Kaša zo slzovky
Slzovku opláchneme, namočíme na cca 2-3 hodiny do čistej vody. Potom prepláchneme, zalejeme vodou – na pól hrnčeka slzovky pripáda až 10 šálok vody.
Takto pripravenú slzovku privedieme k varu, potom teplotu znížime a na miernom ohni dusíme min 1 hodinu.
Po zmäknutí slzovky prebytočnú vodu jednoducho zlejeme. Potom ju už len na tanieri popučíme a dochutíme obľúbenými semienkami, ovocím, lyžicou orieškového masla a medom.
Odporúča sa konzumovať 2 PL uvarenej slzovky denne ako liečivo. Okrem raňajkovej kaše ju môžeme tiež použiť na slano, ako cestovinu do polievky, či ako prílohu miesto ryže.
Vyskúšajte tiež špaldovú, ryžovú a ovsenú kašu. Recepty nájdete tu.
Slzovku dostanete kúpiť aj v našom bio obchodíku.
Ďalšie zaujímavé inšpirácie