slzovka

Raňajková kaša – vyskúšajte slzovku

Raňajkové kaše sú skvelým štartom do nového dňa. Zasýtia, zahrejú, ukľudnia žalúdok, doplnia vlákninu a pri správnej príprave nám úplne postačia až do obeda. Nemusia to byť stále dokola vločky, vyskúšajte aj iné obilniny plné živín, takou je napríklad slzovka!

Slzovka – liečivá obilnina

Asi o nej počujete prvýkrát, však? A pritom ide o jednu z najdlhšie pestovaných obilnín. Pochádza z juhovýchodnej Ázie. Bola základom stravy v starom Egypte, Palestíne či Grécku. Na šťastie si našla cestu aj k nám na pulty našich bio obchodíkov.

Slzovku tvoria semená divokej trávy, ktoré sú podobné jačmeňu. Nejde však len o klasickú obilninu, vďaka množstvu liečivých účinkov sa považuje za liek.

Aké látky obsahuje slzovka?

  • betakarotén
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín C
  • draslík
  • vápnik
  • horčík
  • železo
  • meď
  • mangán
  • zinok

Slzovka je vhodná aj pre celiatikov, keďže neobsahuje lepok.

slzovka

Slzovka sa vďaka množstvu liečivých účinkov považuje za liek.

Aké zdravotné problémy slzovka lieči?

Zahlienenie – čistí organizmus od nánosov z živočíšných potravín a tukov. Zmäkčuje a zvlhčuje, uvoľňuje opuchy končatín, napätie šliach a kŕče v končatinách. Taktiež pomáha uvoľňovať cysty, myómy, fibrómy, rôzne druhy nádorov a znižuje “zlý” cholesterol.

Tráviace problémy – črevné parazity, hnačka, posiľňuje žalúdok a slezinu.

Zápaly močového mechúra – odvádza z organizmu prebytočnú vodu a je močopudná.

Kožné problémy – akné, bradavice, problémy s materskými znamienkami.

Detoxikácia – viaže na seba toxíny, ktoré sú produktom látkovej premeny a podporuje funkciu pečene.

Imunita – pomáha posiľňovať imunitný systém. Posiľňuje tiež pľúca, obzvlášť pri kašli a po respiračných ochoreniach.

Kaša zo slzovky

Slzovku opláchneme, namočíme na cca 2-3 hodiny do čistej vody. Potom prepláchneme, zalejeme vodou – na pól hrnčeka slzovky pripáda až 10 šálok vody.

Takto pripravenú slzovku privedieme k varu, potom teplotu znížime a na miernom ohni dusíme min 1 hodinu.

Po zmäknutí slzovky prebytočnú vodu jednoducho zlejeme. Potom ju už len na tanieri popučíme a dochutíme obľúbenými semienkami, ovocím, lyžicou orieškového masla a medom.

Odporúča sa konzumovať 2 PL uvarenej slzovky denne ako liečivo. Okrem raňajkovej kaše ju môžeme tiež použiť na slano, ako cestovinu do polievky, či ako prílohu miesto ryže.

Vyskúšajte tiež špaldovú, ryžovú a ovsenú kašu. Recepty nájdete tu.

Slzovku dostanete kúpiť aj v našom bio obchodíku.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie