Progesterón: prečo ho dopĺňať nielen v tehotenstve

Progesterón je ženský hormón, o ktorom ste už možno počuli v súvislosti s menštruáciou, tehotenstvom či klimaktériom. Jeho hladina sa však mení aj počas mesiaca či týždňa. Prečo je to tak a kedy ho treba dopĺňať?

Progesterón v tehotenstve, klimaktériu aj počas cyklu

Ako sme už naznačili, progesterón je hormón, ktorý riadi pohlavnú aktivitu ženy a je mimoriadne dôležitý v tehotenstve. Počas života produkcia hormónu v tele ženy striedavo stúpa a klesá, jeho hladina stúpa na začiatku tehotenstva a klesá najmä v období klimaktéria.

Klesá a stúpa aj počas cyklu – v prvej polovici menštruačného cyklu je hladina nízka, v druhej polivici, čiže v období ovulácie hladina progesterónu začína stúpať.

Produkcia progesterónu stúpa a klesá počas života ženy, avšak aj počas cyklu.

Nedostatok progesterónu v tele

Nie vždy funguje tvorba progesterónu v tele tabuľkovo. Ak je progesterónu nedostatok, prípadne je jeho funkcia narušená, ovplyvňuje to celý hormonálny systém. Nedostatok progesterónu v tele sa prejavuje:

  • nepravideľnou menštruáciou
  • absenciou ovulácie
  • nemožnosť oplodnenia
  • problémy počas tehotenstva
  • problémy s poprsím – funkčnosť mliečnych žliaz
  • problémy s libidom

Ako doplniť progesterón

Doplniť progesterón môžeme viacerými spôsobmi. Najprirodzenejšou cestou je zmenou stravy. Konkrétne zaradením potravín, ktoré obsahujú alternatívy estrogénu či progesterónu. Nápríklad sója, hovädzie mäso, ľanové alebo sezamové semienka, orechy, arašidy, či pistácie.

Ako vždy, aj pri problémoch s hladinou progesterónu nájdeme pomoc v prírode, prostredníctvom rastín a byliniek.

Kotvičník

Bylinka, ktorú by mala poznať každá žena v prechode, ale aj každá žena s nízkou hladinou progesterónu. Kotvičník zvyšuje hladinu estrogénov, zmierňuje negatívne klimakterické problémy u žien, potláča nespavosť, napätie, depresiu či podráždenosť, redukuje telesný tuk a zvyšuje sexuálnu aktivitu.

Maca

Maca je liečivá rastlinka z peruánskych Ánd. Medzi jej priaznivé účinky patrí – omladzovanie organizmu, posilnenie psychickej odolnosti, zmiernenie depresie, pomoc v boji proti neplodnosti. Taktiež pomáha udržovať pevnosť kostí, posiľňuje činnosť mozgu, podporuje liečbu anémie, akné a tiež nechutenstva.

Tymiánová silica

Pomôcť si môžeme aj vstrebávaním účinných látok cez pokožku. Tymián má okrem pozitívneho vplyvu na zníženú tvorbu progesterónu v tele, množstvo pozitívnych účinkov. Používa sa pri respiračných, tráviacich ťažkosťiach a pri liečbe infekcií. Tymián funguje ako tonikum na nervy a žalúdok. V aromaterapii sa používa aj pre svoje účinky na podporu koncentrácie, dodáva energiu počas fyzickej slabosti a stresu. Pozdvihuje náladu a pomáha pri depresii.

Cytovital

Okrem toho, že krém Cytovital účinne pôsobí proti tvorbe vrások a napomáha obnove dermálnych buniek, má priaznivé účinky aj na podporu tvorby progesterónu. Ocenia ho dámy v zrelšom veku ako pleťový krém, keďže zlepšuje elasticitu pokožky a podporuje jej mladistvý vzhľad. No odporúča sa aplikovať aj na slabiny, kde sa rýchlejšie vstrebú účinné látky, preto ho môžu využiť aj mladšie ročníky.

Prebytok progesterónu:

S hladinou progesterónu môže nastať aj opačný problém – jeho prebytok v tele. Prejavuje sa:

  • zmenou hmotnosti
  • zadržiavaním vody
  • nadúvaním
  • poklesom libida
  • únavou
  • úzkosťou

Častou príčinou vysokej hladiny progesterónu je prehnané užívanie výživových doplnkov. Treba si na to dávať pozor a neordinovať si doplnky sám. Pomôcť by malo zníženie kofeínu, cukru, sacharidov, dopriať telu aj mysli viac oddychu.

Radi vám poradíme u nás na predajni, aký spôsob úpravy hladiny progesterónu je pre vás najvhodnejší.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie