Príbeh o pani Borovici

Všetko o borovici lesnej od Katky a Hanky z projektu Zoborské liečivky.

Už dlho si v hlave koncipujem tento článok, zbieram informácie, triedim a objavujem nové, čo by som vám mohla o tejto krásnej dlhej, starej a múdrej vedme povedať z našich vlastných skúseností. Je to veľa. Vyberiem iba to podstatné, ostatné k vám príde, tak ako ku mne, keď sa ponoríte do jej sveta.

Borovica lesná alebo Pinus sylvestris

Je ich viacero druhov, no majú spoločné jednu vlastnosť, a to tú, že dokážu sprevádzať človeka na jeho ceste celým rokom a vedia vás zahrnúť svojimi veľmi cennými pokladmi.

JAR

Borovicové jarné výhonky sú skvelé doplnenie vitamínu C, hlavne po zime. Šťavnaté, výborné a chutné, do šalátov alebo len tak na chrumkanie. Majú ich veľmi radi deti, pre ich jemnú kyselkavosť, sviežosť. Na borovici rozlišujeme dva druhy výhonkov, samčie a samičie. Dlhšie sú samičie, tie kratšie tvarom pripomínajúce ananás, či šišku, sú samčie. Píšem o samčích výhonkoch.

Ak sa výhonok otvorí, začne z neho vyletovať peľ. Ďalšia krásna fáza transformácie. Borovicový peľ je veľmi výživnou a výdatnou potravinou. Dal by sa nazvať i super food. Obsahuje veľké množstvo B vitamínu (upokojenie, stres, nervy, úzkostné stavy), skvelý na mužskú potenciu.

Spracovávame ho tak, že si nazberáme borovicové šištičky tesne pred ich otvorením, necháme dozrieť, po ich otvorení nakladám buď do medu alebo ako borovicovú tinktúru.

Na jar si určite nenechajte ujsť i prvé výhonky, alebo inak povedané pupene borovice, ktoré sa vyznačujú veľkou liečivou silou. Tinktúra z nich sa nazýva gemmoterapeutický macerát. Pomáha regenerovať pohybovú sústavu, regeneruje kosti, chrupavku, ale i ľadviny a močový mechúr.

LETO

Borovicové samičie výhonky. Sú to práve tie dlhé výhonky, ktoré môžete namacerovať do oleja na problémy s pohybovým aparátom, kombinovať môžete s pagaštanom konským, tujou zelenou v spojení s rozmarínom a levanduľou, kostihoj lekársky, olej z bobkových listov a čierneho korenia, či čili papričiek, ktoré pôsobia prekrvujúco. Okrem oleja si viete spraviť i šťavu (ak máte lis), sirup, či opäť med čerstvé mladé šišky – sú tiež jedlé.

JESEŇ

Borovicová živica, najväčší poklad pani Borovice. Nielen na masážny olej, ale aj na krém na regeneráciu pokožky (pri ekzémoch, lišajoch), pri problémoch s prieduškami, najmä u malých detičiek a samozrejme na vydymovanie.

POZOR: Ak chcete získať živicu a to z akéhokoľvek stromu, poproste ho, nikdy do neho nezasahujte, tzn. nepílime, nerežeme, kvapôčky živice tvrdej alebo čerstvej sa dajú zotrieť zo stromu, ale neberte príliš veľa, pre strom je to tekutina zacelenia a je veľmi vzácna. A nezabudnite zaďakovať.

Živica je úžasný vydymovací prostriedok. Nemusíte používať šalviu bielu, ktorá k vám cestovala stovky kilometrov. Siahnite po domácom „produkte“ z našich lesov, hájov, ktorý je nám energeticky bližšie ako spomínaná šalvia. Borovicová živica harmonizuje, čistí, dáva do rovnováhy všetky elementy v našom tele, odprevádza všetko nepotrebné, ukotvuje a nádherne uzemňuje. Prepája nás s našimi dávnymi rodovými líniami a dáva pocit kľudu. 

ZIMA

Borovicové ihličie, do kúpeľa, do čajov, obklady. Práve cez zimu má borovicové ihličiek najviac vitamínu C. Využite to a nekupujte citróny.

A aké je jeho spracovanie? Nechať vysušiť, namlieť na prášok. Skvelé prírodné doplnenie vitamínu C, napríklad spolu so šípkami a rakytníkom. Ďalej by som spomenula i bylinkové kúpele, či inhalovanie. Práve tie z ihličnanov sú úžasné v období chrípok, počas jesenných dní. Spolu s tymiánom, prípadne esenciálnymi olejmi (tea tree, eukalyptus) pomáhajú pri zápale priedušiek, bronchitíde, astme či kašli.

Duchovné posolstvo borovice

Dlho som premýšľala nad dlhými, vysokými a starými stromami, ako sú borovice, smreky, jedle i topole. Siahajú do výšky, sú dlhé, rovné. Sú ako antény, ktoré nám svojou silou dokážu spojiť s nebesami, s tou vyššou úrovňou, aby sme mohli chytiť dych, aby sme sa vedeli nadýchnuť (dych je spojený v meditácii s “otcom”, s Bohom, niečím nadpozemským, duchovným svetom).

Tvarovo pripomína jednotku, práve tou dĺžkou. Dáva nám oporu, dokáže i v nás samých prebudiť oporu, navracia nám silu (fyzickú a emocionálnu cez pichľavé ihličie, ktorému vládne planéta Mars) a odvahu. Borovicová živica nás uzemňuje a dostáva nás do situácie “tu a teraz”, do prítomného okamihu.

Pani Borovica, veď ty vieš, ktorá si to, ďakujem za tvoju energiu, za tvoje dary, keď som ich potrebovala…

Pre Dobromysel napísala Hanka Timková z projektu Zoborské liečivky.

Mohlo by vás zaujímať