MCT olej – energia pre svalsvo aj pre mozog

Poznáte rýchlu a stabilnú energiu pre fyzický aj mentálny výkon bez záťaže trávenia? Vyskúšajte MCT olej! Je vhodný v diétnom režime, vo výžive pri zvýšenej telesnej záťaži, aj pri vytrvalostnom športe.

Pár faktov o MCT

MCT je skratka pre Medium Chain Triglycerides, čo je unikátna forma tukov (triglyceridov, mastných kyselín) so stredne dlhým reťazcom. Ide o diétny tuk, najčastejšie získaný z kokosového oleja.

MCT olej sa v tele spaľuje podobne ako sacharidy, telo ho však neukladá ako telesný tuk, ale transportuje ho priamo do buniek, kde sa využíva ako zdroj energie. Spaľuje sa tak rýchlo, že vzniknutá energia je premenená na telesné teplo v procese termoregulácie. To zvyšuje pokojový – bazálny metabolizmus. Čím vyšší je metabolizmus, tým vyšší je energetický výdaj, a tým viac kalórií telo spáli.

Týmto sa veľmi efektívne šetrí svalový Glykogén, je teda vhodný v diétnom režime, vo výžive pri zvýšenej telesnej záťaži, aj pri vytrvalostnom športe.

U nás v Dobromysli nájdete MCT od Powerlogy. Je bez chute a arómy, čiže má všestranné využitie. Môže sa pridávať do kávy, smoothies, do dezertov, do šalátov a pod. MCT olej najviac využivajú ľudia pre podporu mentálneho výkonu, náhradu krátkodobej energie z cukrov, pri prechode na low carb až ketogenickú stravu alebo športovci pre extra energiu a zrýchlenú regeneráciu.

Bazalkový dressing s MCT olejom

Tento fantastický zdravý dressing ideálne dochutí čerstvé šaláty k letnej grilovačke, či údenú šunku pri jarnej veľkej noci. Prekvapíte ním pri každej sviatočnej príležitosti!

Zdroj fotografie: pixabay.com

Budeme potrebovať:

  • ½ zrelého avokáda
  • ¼ šálky kvalitného olivového oleja
  • 2PL MCT oleja
  • ¼ šálky jablčného octu
  • 1 hrsť listov čerstvej bazalky

Všetko spolu rozmixujeme dohladka a do použitia uskladníme v chladničke.

Všetky suroviny okrem avokáda a bazalky dostanete kúpiť v našom obchodíku 🙂

Ďalšie zaujímavé inšpirácie