Lahôdkové droždie – ako z neho vykúzliť vegánsky parmezán?

Soľ, vegeta, korenie.. a stále tomu niečo chýba? Vyskúšajte lahôdkové droždie! Nebojte sa, jedlá vám z neho nenakysnú, no získajú úžasnú chuť!

Droždie, ktoré nekysne

Lahôdkové droždie je prirodzene bezlepková potravinu pripomínajúca chuťou aj vôňou syr parmezán. Ide o deaktivované droždie, ktoré sa nedá použiť na kysnutie, no výborne dochutí omáčky, nátierky, či pestá.

Vyrába sa v substráte bohatom na cukry, kde sa kvasinky nechajú niekoľko dní premnožiť a potom sa zmes suší do podoby jemných vločiek. Pri sušení sa zľahka zohrieva na teplotu mierne prevyšujúcu 40° C. Tým sa droždie deaktivuje.

Tebi droždie, ako sa mu ľudovo hovorí, je nielen dochucovadlom, ale aj doplnkom výživy s dôležitými látkami pre organizmus. Preto je skvelou pomôckou vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni.

Recept na raw vegánsky parmezán

Ak si chcete dopriať chuť „skoro“ parmezánu, ale ste vyznávačom vegánskeho stravovania, určite vás zaujme tento recept z troch surovín, ktorý máme doma vždy po ruke.

Budeme potrebovať:

  • 1 hrnček vlašských orechov
  • 1 čl soli
  • ¼ hrnčeka lahôdkového nekvaseného droždia, nazývaného aj Tebi

Postup:

Všetky suroviny spolu rozmixujeme v mixéri na mletie orechov. A hotovo! Uskladníme v pohári v chladničke a používame toto výživné ochucovadlo ako posýpku šalátov, praženice, cestovín, pridávame do domácich nátierok alebo si len tak posypeme chlebík. Vynikajúce jednoduché dochucovadlo, ktoré si u vás doma rozhodne nájde svoje miesto 🙂

Všetky suroviny dostanete kúpiť v obchodíku Dobromysel 🙂 Dobrú chuť!

Ďalšie zaujímavé inšpirácie