Kolagén – kto a prečo by ho mal dopĺňať?

Kolagén na kĺby, na pleť, na vlasy.. Všetci o ňom hovoria, ponúkajú produkty a robia recenzie na sociálnych sieťach. Je naozaj dôležité ho dopĺňať alebo ide len o trend?

Na čo všetko nám kolagén v tele slúži?

Poďme si povedať, čo to ten kolagén vlastne je. Kolagén sa prirodzene nachádza v organizme, je základnou stavebnou hmotou spojivových a podporných tkanív. Ide o nerozpustnú bielkovinu, ktorá tvorí 25 – 30 % všetkých proteínov v našom tele. Poznáme až 27 rôznych typov kolagénu, najviac je však v organizme zastúpený kolagén typu I. Ten sa nachádza v koži, kostiach, šľachách a v zuboch. Zabezpečuje ich výživu, taktiež hydratuje a vyživuje pokožku, vlasy a nechty. Znižuje bolestivosť kĺbov a šliach a pomáha k ich regenerácii. Je teda pre naše telo veľmi dôležitý.

S vekom nám však ubúda. To sa prejavuje napríklad tvorbou vrások či bolesťou kĺbov. Takže nie, nejde len o trend! Ak chceme vyzerať stále dobre a užívať si pohyb bez bolesti musíme kolagén dopĺňať.

Už po 25. roku života sa nám tvorba vlastného kolagénu v tele znižuje.

Ktorý kolagén je najlepší?

Tekutý, morský, konský, rybí.. ako sa v tom vyznať? Základnou požiadavkou pri kúpe kolagénu je, aby bol hydrolyzovaný, čiže vyrábaný za studena. Tak nedochádza k degradácii molekuly kolagénu pri jej štiepení na fragmenty a jeho vstrebateľnosť do organizmu bude vyššia.

Ďalej by sme sa mali pozrieť na zdroje, z ktorých sa vyrába. Na trhu nájdete rybí aj hovädzí kolagén. Zistilo sa, že hovädzí kolagén zvyšuje kolagén typu I a III, čo znamená, že môže byť obzvlášť užitočný na redukciu vrások, podporu elasticity a zvýšenie vlhkosti pokožky. Kolagén z morských rýb podporuje typy I a II takže môže zlepšiť chrupavku a zdravie pokožky. Tu sa môžete rozhodnúť podľa vlastnej preferencie a tiež chuti.

Čistý bez príchute a bez prímesí. Arómy a prímesi môžu totiž kolagénovú molekulu degradovať. Prísady sa môžu, ale aj nemusia spojiť s kolagénovými molekulami a to potom zabráni prechodu kolagénu do krvného obehu cez steny tenkého čreva. Výnimkou je však vitamín C, ktorý tvorbu kolagénu podporuje.

Prášky či tablety? Odporúča sa jednoznačne radšej prášok i keď jeho chuť je nie vždy najpríjemnejšia. Pri tabletách však opäť narazíme na problém s prímesami. Aby sa kolagén udržal v tabletovej forme, museli by sa použiť látky, ktoré by mohli zhoršiť kvalitu a absorbciu kolagénových molekúl.

Odporúčaná denná dávka je 3000 mg. Môžeme prijať samozrejme viac, ale telo dokáže vstrebať len určitý počet bielkovín v daný čas. Bola by to teda škoda kvalitného produktu.

U nás na predajni nájdete práškový kolagén od Powerlogy a tekutý od EkoMedica.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie