Jablčný ocot – ako si ho pripravíte doma?

Čistí krv, podporuje tvorbu červených krviniek, priaznivo pôsobí na trávenie a pri chudnutí. Vyskúšajte si ho pripraviť sami doma!

Ocot, ktorý lieči

Jablčný ocot je výborným liekom na mnohé ochorenia. Pomáha pri čistení krvi, podporuje tvorbu červených krviniek, zlepšuje metabolizmus, môže znižovať hladinu cholesterolu, posilňuje trávenie a pôsobí dezinfekčne proti črevným parazitom.

V posledných rokoch sa jablčný ocot dostal do povedomia najmä v súvislosti s chudnutím. Telo zásobuje minerálmi ako sú draslík, sodík, fosfor či vápnik. Odporúčajú sa 1-2 lyžičky jablčného octu v pohári vody pred hlavnými jedlami.

Dostať ho v obchode, alebo si ho môžete vyrobiť aj sami doma. Surový nefiltrovaný jablčný bio ocot, ktorý dostanete kúpiť u nás v Dobromysli sa vyrába kvasením jablčného vína, bez pridania kvasiniek či baktérií a bez tepelného ošetrenia.

Recept na domáci jablčný ocot

Ak máte nazvyš zopár domácich jabĺk, trochu času a chuti, jablčný ocot si môžete vyrobiť aj doma. Dôležitou zásadou pri výrobe jablčného octu je nepoužívanie kovových predmetov, ako sú nože, strúhadlá, nádoby.

Budete potrebovať:

1 kg jabĺčok

Voda na zaliatie

Jablká aj so šupkou nastrúhame na väčšom strúhadle alebo nakrájame na menšie kúsky. Nastrúhanú zmes dáme do väčšieho skleneného pohára, zalejeme vodou tak, aby boli jablká ponorené (asi 2l), prikryjeme ľahko tanierikom, aby do pohára nedostali vínne mušky alebo nečistoty a necháme macerovať.

Macerát občasne premiešame a po cca 14 dňoch precedíme cez gázu. Predtým lyžičkou ochutnáme vznikajúcu tekutinu. Ocot by mal byť kyslastý a mali by sme v jeho chuti odpozorovať kvasný proces. Precedenú tekutinu nalejeme naspäť do pohára, znovu prekryjeme a necháme macerovať ďalších 20 dní. Počas nich ocot dozreje, získa na chuti aj farbe a stane sa čírejším s jemným kalom naspodu fľaše. Nakoniec prelejeme do fliaš  a uzatvoríme. Vydržať by nám mal asi 2 roky.

Jablčný ocot využijete aj v kuchyni, napríklad na prípravu jednoduchého bezlepkového chlebíkarecept tu.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie