jablko zabalene vo voskovom obale

Ako si vyrobiť ekologický obal na potraviny

Pozrite si fotopostup na výrobu voskového obalu, ktorý je ekologickou náhradou jednorázových potravinových fólií. Ľahko ho umyjete a použije znovu a znovu.

Pri snahe minimalizovať odpad je dôležité pozerať sa na veci, ktoré počas dňa používame často a snažiť sa to minimalizovať. Najmä, ak riešenie je veľmi jednoduché. Napríklad jednorázové poháriky na kávu so sebou môžeme vymeniť za vlastný Keep Cup alebo každodenné balenie desiaty do papierovej servítky či potravinovej fólie vieme vymeniť za krabičku alebo za voskový obrúsok.

Všetko spomínané nájdete aj v našej predajni Dobromysel, ale my sme si povedali, že vám ukážeme, ako si taký voskový obrúsok viete vyrobiť aj sami doma.

Na eko obal potrebujeme

  • bavlnenú alebo ľanovú látku
  • kvalitný včelí vosk
  • papier na pečenie
  • nejakú podložku 
  • strúhadlo  
  • žehličku 

Fotopostup

vyroba eko voskoveho obalu 1

1. krok: Na podložku si položíme kúsok látky, z ktorého si chceme vyrobiť včelí obrúsok. Rozmer závisí od vás, na čo chcete obrúsok používať.

vyroba eko voskoveho obalu 2

2. krok: Nastrúhame na obrúsok včelí vosk a rovnomerne rozmiestnime na látku. Ak sa vám vosk ťažko strúha, môžete ho aj nakrájať na malé časti.

vyroba eko voskoveho obalu 3

3. krok: Prikryjeme obrúsok papierom na pečenie.

vyroba eko voskoveho obalu 4

4. krok: Na papier na pečenie pomaly priložíme žehličku. Chvíľu ju necháme priloženú, aby sa nám vosk roztopil. Pomaly prechádzame žehličkou po celom papieri, až kým vosk nie je úplne roztopený. 

vyroba eko voskoveho obalu 2

5. krok: Odkryjeme papier, prevrátime obrúsok a nastrúhame včelí vosk na druhú stranu obrúska. Zopakujeme bod 2-4. 

vyroba eko voskoveho obalu 5

6. krok: Odstránime papier na pečenie a necháme obrúsok zaschnúť.

Rovnakým postupom si viete opraviť obrúsok, ktorý už máte a je slabý. Len použijete menšie množstvo vosku. Obrúsok takto môžeme používať znova a znova.

Pravý včelí vosk, ako aj iné kreatívne sady, nájdete → v predajni Dobromysel.

Mohlo by vás zaujímať