sklenene pohare s cajom

Čas na čaj – kde ho vziať?

„Nemáte sáčkové čaje?“ počujem medzi regálmi zákazníka.

„Nie,“ odpovedám s úsmevom.  „Ponúkame len sypané čaje, v ktorých viete rozoznať kusy čajových lístkov, bylín alebo sušeného ovocia. Nechceme ponúkať iba prach a nekvalitný čaj v silikónových pyramídkach alebo neznámych vybielených papierových vreckách.”

 „Nie, nie, ja nemám čas na sypané čaje, nebudem to prelievať a špiniť si kuchyňu, potrebujem si urobiť čaj rýchlo, ponáhľam sa.“ Pýtam sa sama seba: Kam sa ponáhľa? Nemať čas ani na čaj môže byť varovaním, že žijeme príliš rýchlo. Čaj nás núti spomaliť, byť trpezlivým, ťahá nás zo zhonu k zastaveniu a ponúka nám trochu času navyše, ktorý môžeme venovať sebe.

sypany caj v nadobe

Príprava čaju je rituálom. Nech už ide o originálne čajové lístky, bylinné výluhy alebo zaliate sušené ovocie. Je to colorterapia , pri ktorej sledujeme tanec prírodných farebných pigmentov. Je to aromaterapia, kedy sa po vylúhovaní čaju liečime prvým nadýchnutím jeho vône. S každým dúškom  je to liečba fyzického tela a samotné uvedomenie si našej prítomnosti. Preto si doprajme čas, ktorý sa nám mnohonásobne vráti.

Na záver dobrá rada: „Ak máte pocit, že nestíhate, práve vtedy spomaľte. Jeden nádych a výdych. Upokojí vás to a všetko pôjde jednoduchšie.“

Mohlo by vás zaujímať