zero waste kúpeľňa

Zero waste tipy pre kúpeľňu

Handmade alebo “hotové” zero waste pomôcky pre kúpeľňovú hygienu? Každému vyhovuje niečo iné.

Filozofia bezobalovosti v praxi možno prenikla aj do vášho kúpeľňového kráľovstva alebo si ako začiatočník robíte prieskum v tejto oblasti. Možno ste o level vyššie a máte zabehnutú kúpeľňovú rutinu so svojimi značkami, ale láka vás skúsiť si vyrobiť niečo sám. O to väčší úspech, ak vaša spokojnosť zaručí jeho zopakovanie. V článku vám predstavíme variant „kúpenej“ hygienickej vecičky verzus handmade. Želám príjemné čítanie a dúfam, že vás niečo inšpiruje.

1. Vlasy

Tuhý šampón je v súčasnosti veľmi populárna ekologická verzia tekutého šampónu. Jeho pozitíva: má 100%  prírodné zloženie bez parabénov a sulfátov, super pení a neničí ochranný film vlasov na rozdiel od väčšiny komerčných šampónov. Na trhu je hneď niekoľko značiek, napríklad Ponio, Musk, Yemma, Kvítok.

Domáci tea tree šampón                                                                

Ingrediencie: 1/4 šálky kastílskeho mydla v tekutej forme, 2 PL jablčného octu, 1 PL Tea Tree oleja, voda

Postup: Zmiešajte dokopy štvrť šálky vody a rovnaký podiel kastílskeho mydla, primiešajte jablčný ocot a nakoniec Tea Tree (vynikajúci proti lupinám a vypadávaniu vlasov) a šampón máte hotový. Vlasy po umytí budú hydratované a krásne lesklé.

Tip: Ak nemáte v láske vôňu octu, pridajte do šampónu zopár kvapiek mätového olejčeka.

2. Ústna hygiena

Zubné tablety. Tak ako si tuhé šampóny našli cestu do srdca nejedného zerowasťáka, podobnú cestu si už razia zubné tablety. Dajú sa zaobstarať bez obalu, sú malé a tým pádom praktické na cestovanie.

Ako sa používajú?

Veľmi ľahko. Vložíte si jednu tabletku do úst, jemne rozhryznete a keď zacítite v ústach penu, vyčistíte si kefkou zuby tak ako ste zvyknutí. Aj na Slovensku máme výrobcov týchto tabliet, volajú sa ZeoZoe, majú príjemnú mätovú chuť a dajú sa kúpiť na váhu aj u nás v obchode.

Zubná domáca pasta (top recept od známej slovenskej zerowasterky Petry Slezákovej)

Ingrediencie: 4 PL bieleho ílu (kaolínu), 1/2 PL jemnej himalájskej soli, 2 PL tekutého kokosového oleja, 1 PL olivového oleja, pár kvapiek mätového oleja, ½ ČL vínneho kameňa (kvôli peneniu)

Postup: Všetko spolu zmiešajte a nechajte stuhnúť pri izbovej teplote. Proces urýchlite, ak zmes dáte  na 10-15 minút do chladničky.

Tip:  Kov účinky ílu znižuje, preto sa neodporúča používať na prípravu alebo uskladnenie nástroje z tohto materiálu. Pastu môžete miešať a skladovať v sklenenej nádobe a miešať drevenou lyžičkou/paličkou.

4. Čistenie uší

Kompostovateľné bambusové tyčinky sú čisto z prírodného materiálu, takže po použití ich stačí dať do bioodpadu alebo vlastného kompostu.

Domáci variant

Po domácky zvládnutú tyčinku do ucha môžete vyrobiť za pár sekúnd aj so zápalkou a kúskom bavlnenej vaty. Alebo kúskom textilnej látky. Malý kúsok obtočíte okolo konca drevenej zápalky a môžete čistiť ušnú dutinu😊 Nestarnúcou klasikou je samozrejme vyčistenie uterákom.

5. Odstránenie chĺpkov

Ručný holiaci strojček. Základom je dobrá žiletka a mať dostatočne zjemnené chĺpky: k tomu vám dopomôže mydlo, prírodná pena alebo kokosový olej. Bojíte sa porezania? Úplne banálna, ale účinná rada: Pomaly, pokojne narábajte s náčiním, vypomstí sa vám, keď sa ponáhľate.

Tip: Ak strojček po holení rozoberiete a žiletky utriete dosucha, ich životnosť, t.j. ostrosť., sa predĺži. Na rozdiel od jednorazových žiletiek (ktoré väčšina aj tak nepoužíva jednorazovo) sa nemusíte obávať šíreniu mikróbov.

Cukrová depilačná pasta

Údajne je tento spôsob menej bolestivý ako klasická depilácia😊

Ingrediencie: 1 hrnček cukru, 4 PL vody, 4 PL citrónovej šťavy

Postup: Všetky suroviny povaríte, dokým nevznikne jednotná konzistencia  karamelovej farby, pasta by mala vrieť cca 5 minút. Prelejete do sklenenej nádobky a po vychladnutí  nanášate proti rastu chĺpkov. Na chĺpky priložíte nastrihané pásiky z látky, ale pastové pásiky sa dajú zošúpať aj bez nich, len rukami. Pozor, strhávajte v smere rastu chĺpkov.

Mohlo by vás zaujímať