Včelí peľ – liečebné účinky, použitie, dávkovanie

Viete, prečo by ste mali užívať superpotravinu včelí peľ? Peľ z kvetov, premenený včelami na potravu, obsahuje cez päťtisíc enzýmov a koenzýmov. To je mnohonásobne viac, než akákoľvek iná potrava. Okrem liečebných má aj omladzujúce účinky!

Včelí peľ obsahuje:

  • bielkoviny – významná je vysoká koncentrácia esenciálnych aminokyselín (leucín, izoleucín, valín, lyzín, metionín, fenylalanín, treonín a tryptofán
  • cukry – glukóza, fruktóza, dextrín, škrob, celulóza, ribóza, pentóza, kyselina glukurónová, kyselina pyrohroznová, pollenín.
  • tuky – najhodnotnejšie sú esenciálne masné kyseliny: linolová, linolénová, arachidonová
  • minerálne látky – NA, K, Ca, Mg, Fe, Co, S, Cu, P, Si, Se.
  • enzýmy – pepsin, trypsin, amyláza, invertáza, fosfatáza
  • vitamíny – A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, C, D, E, K.
  • iné – organické kyseliny, terpentíny, nukleové kyseliny, regulátory rastu a viac ako 100 enzýmov.

30g peľu dokáže úplne pokryť dennú potrebu esenciálnych aminokyselín pre ľudský organizmus.

Účinky včelieho peľu :

Včelí peľ je vhodné použiť:

  • ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému
  • pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe
  • pri chudokrvnosti z nedostatku železa
  • pri chorobách pečene – po žltačke, pri cirhóze
  • pri chronickom zápale prostaty, po operáciach prostaty
  • pri srdcovo cievnych ochoreniach
  • pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev
  • spomaľuje procesy starnutia
  • rehabilitačný prostriedok po operáciach a chorobách
  • pri nechutenstve a úbytku hmotnosti
  • pri poruchách telesného a psychického vývoja
  • pri ochoreniach kože, kĺbov, očí
  • pri poruchách spánku, depresiách vďaka bohatému obsahu zinku a vitamínu B6

Peľ je podľa výskumov omnoho cennejší bielkovinový produkt ako mäso, Napríklad 40 g peľu obsahuje toľko denných dávok vitamínu R (rutin), že môže ochrániť niekoľko ľudí pred krvácaním do mozgu , sietnice oka a srdca.

20g peľu zodpovedá 1 kg mäsa.

Včelí peľ použitie v kuchyni

Má nezvyčajnú, zaujímavú, jemne kyselkavú chuť. Je vynikajúci na dochutenie ovocných šalátov, pre jeho vzhľad je originálnym pomocníkom na zdobenie koláčov a zákuskov. Je vhodný aj na samostatnú konzumáciu.

Ako užívať včelí peľ?

Peľ z kvetov môžu užívať všetci ľudia, nielen chorý. Tento produkt je značne koncentrovaný, a preto stačí užívať peľ niekoľkokrát za rok. Zvlášť na začiatku každého ročného obdobia. Užíva sa najlepšie nalačno 15 min pred jedlom, napríklad zmiešať s medom a zapiť vodou, alebo pridať do musli, čerstvej ovocnej šťavy a pod..

Nedoporučuje sa užívanie na noc alebo neskoro večer. Užívaný peľ by mal byť čerstvý, lebo po roku stráca svoje vlastnosti. Uskladňujeme ho v dobre uzavretom balení na suchom a tmavom mieste. Pri dlhodobejšom uskladnení najlepšie zamraziť alebo v chladničke pri teplote do 9 C.

Dávkovanie:

Odporúča sa začať s 2 -3 guličkami, aby sme odpozorovali prípadnú alergickú reakciu tela (Peľ sa nesmie podávať bez lekárskeho dozoru silným alergikom!)

Udržujúca dávka napr. pri začiatku jarnej/jesennej sezóny je 1-2 čl, pri ťažšej psychickej či fyzickej námahe alebo pri oslabenom imunitnom systéme, po chorobe a pod. 2-3 čl.

Pokúste sa naučiť porozumieť prejavom svojho tela – samo vám napovie 🙂

Včelí peľ kúpite na váhu v našom obchodíku. Prajeme pevné zdravie! 🙂

Ďalšie zaujímavé inšpirácie

Tags:
,