Spoznajte príbeh lokálnej výrobne Michalove Konzervárne – Miko

Predstavte si, že sa ráno zobudíte a celý deň strávite v záhrade. Venujete sa pestovaniu plodín, ktoré potom ručne spracovávate a vyrábate kvalitné slovenské suroviny. Obklopený vôňou lúčnych kvetov a bzučaním včiel. Toto bol sen Michala a Dominiky. Dnes je ich každodennou realitou.

Čo Miko – Michalove Konzervárne pestujú a vyrábajú?

Miko – Michalove konzervárne sú rodinná firma, ktorá sa venuje ekologickému pestovaniu a sezónnej výrobe remeselných produktov. Vo Veľkom Záluží pri Nitre pestujú šetrným spôsobom bez použitia syntetických hnojív a pesticídov liečivé rastliny, bylinky, ovocie, zeleninu a lúčne kvety. Tie následne ručne spracúvajú podľa tradičných receptúr a premieňajú ich na kvalitné remeselné produkty vhodné nielen do kuchyne. 

Medzi ich výrobky patria sypané čajové zmesi, bylinné tinktúry, mastičky, čili produkty, omáčky, sirupy, džúsy a nakladaná zelenina. V ich ponuke nájdete aj dekoračné kytice a kvetinovú výzdobu, ktorú vyhotovia podľa želania.

“Miko by neexistovalo bez silnej podpory mojej milovanej ženy Dominiky.”

Zaujímalo nás, ako sa to všetko začalo a čím sa produkty Miko líšia od konkurencie. Porozprávali sme sa preto s majiteľom Michalom:

1. Prezraďte nám, kto stojí za vašou značkou a kto všetko sa na vašej výrobe podieľa?

Miko by neexistovalo bez silnej podpory mojej milovanej ženy Dominiky, s ktorou spoločne zastrešujeme nespočetné množstvo aktivít, vďaka ktorým prinášame ľuďom kvalitné a čisté produkty. V neposlednej rade je to veľká podpora rodiny a blízkeho okolia, ktorá nie je vôbec zanedbateľná.

2. Čomu ste sa venovali predtým, ako ste sa naplno pustili do pestovania a výroby? Kedy vznikol nápad na založenie značky Miko?

Obaja máme veľké množstvo aktivít a záujmov, takže sme sa nikdy nenudili a skúsili sme kadečo. Samotný nápad založiť Michalove Konzervárne a ich zrod sa datuje na rok 2017 po mojom príchode zo zahraničia.

3. Ktorý váš produkt je vaša srdcovka a nikdy vám doma nechýba? 

Všetky produkty, ktoré máme v ponuke, aj bežne využívame v domácnosti.  Myšlienke ponúknuť ich komerčne predchádzala potreba si ich vyrobiť vo vlastnej požadovanej kvalite pre seba. Na stole nám nikdy nechýba pohár dobrého bylinného čaju a do polievky patrí určite čili MASH alebo Habacha.

4. Čo považujete za najväčší benefit vašich produktov? 

Produkty, ktoré vyrábame sú od samotného začiatku do posledného konca čisto v našej réžii. Najskôr si dopestujeme trvalo udržateľným spôsobom surovinu, ktorú zbierame v správnom čase a spracúvame šetrným spôsobom. Na stôl tak od nás prichádza čistá a zdravá zelenina, ovocie, bylinky a chutné výrobky.

Spoločnosť sa dnes nachádza v stave, kedy už nie sú otázky zmeny klímy, ekológie a ochrany prírody len druhoradými témami. Našou prácou vytvárame v spoločnosti povedomie o tejto téme.”

5. Kde sa profesne vidíte o 5 rokov? Čo vás ešte láka dosiahnuť?

Spoločnosť sa dnes nachádza v stave, kedy už nie sú otázky zmeny klímy, ekológie a ochrany prírody len druhoradými témami. V environmentálnej výchove sa toho však žiaľ zo strany štátu veľa nezmenilo. Našou prácou vytvárame v spoločnosti povedomie o tejto téme a preto by sme si priali získať čo najväčšiu komunitu ľudí okolo nášho projektu, ktorý by radi priložili ruku k dielu. Plánov v tomto smere máme ešte veľa ale vyžadujú si svoj čas.

Z Dobromyslu držíme palce nech sa aj naďalej plnia sny. 🙂 Produkty Miko nájdete u nás na predajni.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie