Slovenské šťavy, sirupy či bazové víno. Kto stojí za produktami značky Janove sady?

Otec a syn. Obaja experti v oblasti montáží energetických zariadení, obaja túžiaci po vlastnom lokálnom podniku. Spojili svoje sily a urobili veľký krok do neznáma. Vrátili sa k rodinnej poľnohospodárskej tradícii a vytvorili firmu Janove sady.

Dnes sa venujú pestovaniu bylín a výrobe chutných produktov plných vitamínov. Medzi ne patrí tradičný bazový sirup, 3 druhy džemov, 3 druhy lisovaných štiav, pravý bazový destilát aj vínko z kvetov i plodov.

Prečo baza?

Konzumácia výrobkov z kvetov a plodov čiernej bazy:

  • prispieva k správnej funkcii imunitného systému
  • zabraňuje starnutiu buniek
  • baza je výrazným zdrojom vitamínu C
  • má vysoký obsah antioxidantov

“Tak prečo piť pomarančové šťavy z koncentrátov, keď príroda darovala Slovensku túto zázračnú rastlinu?”

Otca a syna z Janových sadov sme sa spýtali pár otázok:

1. Čomu ste sa venovali pred založením rodinnej firmy?

Obaja, ja aj otec, sme pracovali v zahraničí, kde sme riadili výstavbu elektrární, spaľovní ako stavbyvedúci či projektoví manažéri. Táto práca bola však mimoriadne náročná, obzvlášť v cudzine. Hľadali sme únik a uvažovali nad podnikaním.

2. Kedy padol prvý návrh o vašom podnikaní a čo vás k nemu viedlo?

Otcovi dal kamarát návrh, aby začal s pestovaním byliniek. Keďže sa nám nápad zapáčil, postupnými krokmi sme začali kráčať za svojim snom. Plánovali sme do pestovania zaradiť aj liečivú Bazu. Osud to zariadil tak, že sme našli opustený zanedbaný sad pri Nitre, zobrali ho do prenájmu a postupne ho zveľaďujeme.

Okrem bazy pestujeme medovku, mätu, tymián, kotvičník a tento rok pribudne kôpor, koriander, kapucínka a konope.

3. Aké zásady pri výrobe a podnikaní dodržiavate?

Pri pestovaní dodržujeme zásady ekologického pestovania a pri výrobe používame najšetrnejšie metódy spracovania. V tomto roku by sme mali dostať aj certifikát BIO. Táto cesta je podstatne ťažšia a hlavne nákladnejšia.

Naším mottom je “robíme to tak ako pre seba”.

4. Ktorý váš produkt je vaša srdcovka a nikdy vám doma nechýba?

V našej chladničke nechýba hlavne za studena lisovaná a šetrne pasterizovaná šťava vyrábaná bez vody a pridaného cukru. Čistá bazová šťava je pre nás liek a v kombinácii s rakytníkom je to vitamínová bomba! Na bežné pitie kombinujeme bazu so šťavou z jablka alebo hrozna. 

5. Kde sa profesne vidíte o 5 rokov?

Hm, snívam o malej ekologickej farme, cca 25 hektárov, kde by sme pestovali zeleninu, bylinky, ovocie, kvety a stromy. Pod nimi úle pre včely, taká malá spracovňa.

Z Dobromyslu držíme palce nech sa aj naďalej plnia sny. 🙂 Produkty Janove sady nájdete u nás na predajni.

Ďalšie zaujímavé inšpirácie