ryzova rolka v placke

Recept na ryžové rolky

Potešte návštevu niečím iným ako len obloženými chlebíčkami. Ďalší chutný a vegánsky recept od autorov projektu Karmavan.

Tento recept  rada pripravujem hlavne kvôli dostupnosti ingrediencií, všetko sa dnes už dá kúpiť v potravinách a pripomína mi to dovolenku v Ázii. Môžete si ich pripraviť na slano aj na sladko s ovocím. Rolky môžete podávať aj ako kanapé, keď čakáte hostí a chcete ich prekvapiť niečím iným ako chlebíčkami.

Prekrojené napoly s dipom vyzerajú úžasne, sú ľahké a bohaté na vlákninu aj proteíny vďaka arašidom. Ingrediencie sa dajú ľahko obmieňať, namiesto tofu – tempeh alebo shitake hríby, môžeme použiť bambusové výhonky, klíčky, rukolu …podľa dostupnosti a predstavivosti.

Čas prípravy: cca 1 hodina

Na prípravu 10 väčších roliek budeme potrebovať:

  • ½ žltej papriky
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 jarná cibuľka
  • kúsok červenej kapusty
  • ryžové rezance
  • ½ avokáda
  • ½ uhorky
  • ryžový papier
  • ½ údeného tofu
  • zemiakový škrob
  • olej na potretie panvice
  • mäta
  • koriander

Suroviny na arašidový dip:

  • 3PL hladké arašidové maslo
  • 2PL sójovej omáčky
  • 2PL ryžového octu
  • 2PL maple sirup alebo datlový
  • 1PL sezamového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku – pretlačený
  • 3-4PL vody podľa potreby, môže byť aj viac

Postup:

1. Zeleninu si očistíme a nakrájame na jemné, asi 2cm pásiky a každú zvlášť odložíme do misiek. Mätové lístky odtrhneme od stonky a ponecháme v celosti, koriander nakrájame. Ja som pridala aj žeruchu, pretože mi práve rastie v záhradke.

2. Keď máme pripravenú zeleninu, pripravíme rezance podľa návodu na obale. Väčšinou ich treba najprv namočiť do vlažnej vody na 15 min a potom povariť asi 2-4 min

3. Tofu nakrájame na tenké kocky, obalíme v škrobe a osmažíme z oboch strán do zlatista na panvici a troške oleja. Takto pripravené tofu odložíme na tanier a necháme vychladnúť.

4. Keď už máme všetky prísady pripravené, môžeme začať rolovať. Najlepšie je použiť podložku alebo dosku na krájanie. Do misky s teplou vodou budeme namáčať ryžový papier. Pri tomto postupe je dôležité, aby bola voda teplá a miska dostatočne veľká, aby sa tam zmestil ryžový papier.  Papier nachvíľku namočíme do vody na niekoľko sekúnd a môžeme cítiť ako mäkne.

5. Mokrý papier rozložíme na podložku a začneme plniť. Ja som dala do stredu lístky mäty a avokádo. Bude to pekne vyzerať po zatočení. Postupne pridávame ostanú zeleninu a nakoniec aj rezance, tofu a koreniny.

6. Začneme rolovať od spodku a pri konci zahneme boky a dokončíme rolku. Dobre namočený ryžový papier výborne drží. Moje prvé rolky boli trošku čapaté, ale dá sa to rýchlo naučiť.

7. Dip si pripravíme tak, že do arašidového masla postupne pridávame všetky ingrediencie, doladíme vodou, podľa toho ako hustý ho chceme mať.

ryzova rolka na tanieri

Dobrú chuť

Veronika a Miro z projektu Karmavan sú dvojica nielen v živote, ale aj v kuchyni a radi skúšajú nové výzvy. Ďalšie ich fantastické recepty a postupy nájdete na ich Facebook stránke, ktorú odporúčame sledovať.

Iné chutné recepty