Púpava ako kráľovná medzi bylinkami

Veru áno, je to tak. Veľa ľudí sa jej zbavuje, postrekuje, ničí, len aby vykynožili túto žltú krásavicu zo svojej upravenej záhradky. No je našou kráľovnou!

Kvitne od skorej jari a nazhromaždenými minerálmi, vitamínmi a stopovými prvkami ľavou-zadnou zatočí s jarnou únavou. No, od jarnej únavy nás delí ešte zopár mesiacov. Takže poďme si na jej využitie posvietiť teraz, v tomto období, na jeseň. 

Jeseň a bylinky

Jeseň je obdobie koreňov. Príroda akoby strácala na svojej sile, no zdanie klame. Všetka sila, energia rastlinky klesá dole, do zeme, do koreňov. Ak by ste sa vybrali na zber koreňov najlepší termín je počas novu, kedy majú bylinky vo svojich koreňoch najviac moci.  Okrem púpavého koreňa je jeseň nádherné obdobie darov z prírodnej lekárne a tak sa môžeme vybrať na naše obľúbené lúky, poľany, kde určite nájdeme ešte množstvo byliniek, ktorých koreň nám pomôže pri nejednej boliestke.

Môžeme zberať koreň kostihoja lekárskeho (regenerácia celého pohybového aparátu), koreň lopúcha (ďalší všeliek, výborne podporuje rast vlasov), koreň pŕhľavy dvojdomej (silný regeneračný prostiedok a pomocník pre všetkých mužov), archangeliky lekárskej (vzácna bylinka všetkých žien), valeriány lekárskej (podporuje zdravý spánok), štetky lesnej (prírodná liečba boleriózy), a nakoniec možno nájdete i vo vašej záhradke, krásnu purpurovú echynaceu  (stimulant imunity). 

Sila púpavy a jej využitie

Už jej nádherná žltá farba a horká chuť napovedá, že podporuje trávenie a stará sa o celé spektrum tráviacich orgánov v našom tele. To znamená, že regeneruje pečeň, žlčník, pankreas, slezinu. Vraví sa, že 5 stvolov, či 5 kvietkov púpavy denne, počas jari omladí slezinu. Koreň nielenže podporuje trávenie, metabolizmus, ale i celkové vylučovanie žalúdočných štiav. Je to skrátka všeliek.

Obsahuje inulín, čo je vzácne prebiotikum, silno podporujúce imunitu. Inulín obsahuje i koreň čakanky, nájdeme ho i v čerstvej cibuli, cesnaku, v čerstvých kvetoch sedmokrásky, či artičokoch. Zaujímavosťou je, že štruktúra minerálnych látok v koreni púpavy je rozdielna na jar a na jeseň. Na jar je obsah zmieneného inulínu menší a koreň pôsobí regeneračne na žlčník a pečeň, čo súvisí i s elementov dreva v jarnom období. Jesenný koreň sa stará o slezinu a pankreas a obsah inulínu je väčší. Slezina je podľa tradičnej čínskej medicíny orgán zodpovedný o našu imunitu, preto by sme mohli púpavy označiť za silno regeneračnú s antibiotickými vlastnosťami.

Ak by sme si chceli pripraviť univerzálny multivitamínový prášok, mohli by sme zmiešať prášok z koreňa púpavy, koreňa lopúcha, pŕhľavovej vňate prípadne zmiešať z čerstvo namletými semienkami ostropestreca mariánskeho. Je to zmes silná, obsahujúca veľké spektrum základných vitamínov, minerálov a stopových prvkov, ktoré v zelenine zo supermarketu nenájdete. Zmes je vhodná pre fungovanie nášho tela, posilnenie organizmu či detoxikáciu. Obsahuje vápnik, horčík, draslík, vitamíny A, C, D a B-komplex.

Slovenský, európsky ženšen

Veru je to tak. I také má označenie.  Aurélia Dugasová, známa slovenská bylinkárka vraví, že púpava “je najuniverzálnejšou bylinkou, pretože povzbudzuje činnosť dôležitých žliaz, čím mobilizuje ohromnú silu v našom organizme”. Pridávame ju i do ženských tinktúr. Ako súvisí trávenie so ženskými orgánmi? Podľa českých bylinkárov Janča a Zentricha za stav našich všetkých slizníc zodpovedá slinivka brušná, tj, pankreas.

Ovplyvňuje stav všetkých slizníc v našom organizme. Tie môžeme nájsť v tráviacej sústave, rozmnožovacej, dýchacej, a močovej. A tak je osožná pri infekciách močového mechúra (silne močopudná), hormonálnej nerovnováhe, či s ťažkosťami so štítnou žľazou. 

Krv, pleť, obličky aj emócie

Okrem toho je koreň púpavy silne močopudný, čistí krv a zároveň pečeň, takže si hravo poradí so všetkými kožnými defektami, ekzémami, psoriázou, lupienkou. Kľudne si môžete potierať pleť so šťavou z čerstvého koreňa, alebo si spraviť púpavovo-lopúchový krém. Je výborný spoločník na hojenie problematickej ekzematóznej pleti. Ak pridáte slzu borovicovej či smrekovej živice, vaša pleť bude ako kvet.

Okrem toho, že lieči a stará sa o pleť, tlmí i naše emócie. Pečeň je opäť sídlo emócií, a tak púpava krotí nášho draka v nás a pomáha nás dostať do rovnováhy a harmónie. Ďalej ovplyvňuje i zrak, sama Maria Trebenová odporúča pri chorobách zraku, použiť výluh, či studený macerát z koreňa púpavy. Ďalším benefitom púpavového koreňa je podpora činnosti obličiek, močového ústrojenstva, srdiečka, pôsobí pri dne a reumatizme.

Púpavová tinktúra, olej a dokonca káva

  • Tinktúra z koreňa púpavy – koreň vykopeme, očistíme, nakrájame na kolieska, naložíme do minimálne 70 percentného alkoholu (najlepšie domácej výroby), odložíme do komôrky a necháme stáť približne 4 týždne. Potom scedíme, zriedime s vodou a používame na vonkajšie mazanie/ masírovanie alebo užívame vnútorne. Pridaním morskej riasy agaru získame z tekutej tinktúry gélovú formu, ktorá je vhodná najmä na masáže pohybového ústrojenstva. Pri akútnych problémoch môžeme spraviť zmes z púpavového koreňa, pagaštanu konského, kostihoja a čertovho pazúra.
  • Púpavový olej na pleť – čerstvý alebo sušený koreň púpavy varíme v rastlinnom oleji (mandľový, sezamový, makový, konopný) na pare, 2 hodiny, približne 5 dní za sebou. Posledný deň pridáme kúsky živice, prípadne živicovú tinktúru, zahustíme včelím voskom. Môžeme pridať esenciálne oleje z levandule, geránia, myrhy, kadidla. Sú to všetko krásne regeneračné oleje, vhodné i pre zrelú a staršiu pokožku. 
  • Káva z koreňa púpavy – koreň vykopeme, opäť vyumývame, vyčistíme a nakrájame na menšie kúsky. Koreň dáme sušiť, buď v sušičke alebo v rúre pri nízkej teplote. Dopražíme ešte na panvici. Pomelieme na prášok. 

Účinky púpavy: posilňuje celý organizmus, predovšetkým pečeň, obličky a močový mechúr. 

Pre Dobromysel napísala Hanka Timková z projektu Zoborské liečivky.

Mohlo by vás zaujímať