Prečo v jedálničku nesmie chýbať ľan
Ľan siaty patrí medzi staré kultúrne rastliny a na našom území sa používal už od nepamäti.
Podľa archeologických nálezov už od začiatku 4.storočia. Bol jednou z najdôležitejších priemyselných rastlín. Z ľanu si ľudia vyrábali odevy, posteľnú bielizeň, obrusy a rôzne textílie. Nechýbal ani v kuchyni a známe boli aj jeho blahodárne účinky. Pre liečebné účely sa používajú semená dozrievajúce v júli.
Na čo všetko je ľan dobrý
- priaznivo vplýva na produkovanie žalúdočnej kyseliny, pomáha problémoch so zápchou a pri liečbe zápalových ochorení žalúdka
- ľanový olej uľahčuje priebeh zápalu dýchacích ciest a priedušiek
- zábal z ľanového semena napomáha pri liečbe bolesti svalov a kĺbov
- zabraňuje usádzaniu cholesterolu v tele, napomáha pri pri liečbe a prevencii srdcových ochorení
- podporuje činnosť mozgu, chráni telo pred ochoreniami mozgu, prípadne ich odďaľuje
- ľan odľahčuje pečeň, preto pomáha pri liečbe ekzému
- je vhodný pre jedálniček diabetikov, reguluje prítomnosť glukózy v krvi
Osvedčený recept na zápchu
3 polievkové lyžice ľanových semienok zalejte pollitrom vody a nechajte ich cez noc namočené. Ráno ich nakrátko priveďte do varu, preceďte cez sitko a teplý výluh popíjajte počas dňa. Pri tejto kúre, a všeobecne pri konzumácii ľanových semienok, je dôležitý dostatočný príjem tekutín.
Ľan obsahuje veľa esenciálnych olejov, vitamíny A, B, C, D a E, draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo, zinok a ďalšie pre telo dôležité minerálne látky preto by nemal chýbať vo vašom jedálničku.
Blahodárne účinky ľanu si môžete užívať niekoľkými spôsobmi. V našej predajni Dobromysel vám radi ľan hnedý navážime do vašich nádobiek. V ponuke tiež nájdete slovenský ľanový olej a ľanovú múku z Cífera.
Mohlo by vás zaujímať