Najjednoduchší kváskový chlieb na svete

Urobte si chutný ražný chlieb podľa môjho receptu a budete na mňa s láskou spomínať.

Suroviny:

  • 400 g ražnej múky
  • 1 cl himalájskej soli
  • 1 pl cukru alebo medu alebo najlepšie jačmenného sladu
  • 1 čl chlebového korenia (môžete vynechať, ale dodá chlebíku šmrnc)
  • 200 g rozkvasu (získate zmiešaním 1 pl kvásku, ktorý rozdávame pravidelne v obchodíku + 100 g ražnej múky + 100 g vlažnej vody – zamiešate a necháte prikryté stáť cca 12 hodín a vznikne rozkvas)
  • 220ml vlažnej vody

Postup:

Všetky suroviny zmiešame dokopy, vznikne z toho lepkavé blatko. Pomúčte si dosku ražnou múkou, vyškrabte na ňu cesto a s pomúčenými rukami vytvarujte bochník, ktorý vložíte do ošatky vysypanej múkou. Prikryte mikroténovým vreckom a nechajte kysnúť na linke cca 10 hodín. Potom vyklopte na horúci plech s papierom na pečenie, chlebík narežte aby nepopraskal. Pečte prvých 10 minút na 270 stupňov a potom 30 minút na 200 stupňov. Chlebík obracajte podľa potreby rúry. Krájame vychladnutý.

Dobrú chuť.

Pulibkované: 1.10.2019, napísala: Miriam Latečková