Linecké koláčiky aj pre vegánov

Keď sa povie vianočné pečivo, aké vám napadne ako prvé? Nám jednoznačne linecké. Vyskúšajte ho tento rok trochu inak! Lenka nám poslala zdravšiu verziu receptu zo špaldovej múky a bez laktózy.

Budeme potrebovať:

  • 300g špaldovej múky
  • 200g rastlinného masla
  • 1 PL mandľovej smotany
  • 70g práškového cukru
  • 1,5 PL karobového prášku (cesto sme rozdelili na dve polovice, z jednej pripravili biele koláčiky a do druhej pridali karob)
  • nastrúhaná citrónová kôra
  • štipka vanilkového prášku
  • na hrot noža kypriaceho prášku
  • džem podľa vlastného výberu

Všetky potrebné suroviny nájdete aj u nás v predajni.

Postup

V miske si zmiešame suché suroviny – múku, cukor, karob, vanilku, kypriaci prášok a citrón. Potom pridáme na kocky nakrájané maslo a smotanu a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho minimálne na jednu hodinku odstáť v chladničke. Kľudne aj celú noc.

Pred tým, ako začneme s cestom pracovať, necháme ho na chvíľku zmäknúť. Na pomúčenej doske si cesto vyvaľkáme a vykrajujeme koláčiky, ktoré dáme upiecť na 180° asi na 5 – 7 minút.

Koláčiky zlepujeme džemom až keď úplne vychladnú a na záver ich posypeme cukrom. Hovorí sa, že linecké sa majú uskladňovať v uzatvárateľnej dóze, aby zostali šťavnaté. Ale neviem, u nás sa to nikdy nestihlo 🙂

Mohlo by vás zaujímať