Chrumkavý a mäkký bezlepkový chlieb
Prvá fáma je, že bezlepkový chlieb je len pre celiatikov. Druhá, že nechutí extra dobre.
Verím, že týmto fantastickým receptom na výživný chlebík vyvrátim obe z fám. Ak totiž hovorím o bezlepkovom chlebíku, hovorím o chlebe, ktorý je zložený z jedno druhových výživných múk, ktoré ponúkajú ďaleko viac pestrejších živín ako pšeničná múka.
Suroviny
- 200 g ryžového kvásku
- 100 g pohánkovej múky
- 100 g ryžovej múky (môže byť tiež teffová, ciroková, pšenová a pod.)
- 1 čl soli
- 150 ml vody (v nej zamiešaná 1 čl psylia a 1 čl jablčnej vlákniny, nechať pôsobiť cca 1 hodinu)
Postup
Zo zmesi vyrobíme lepivé cesto, ktoré len krátko premiešame tak, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili. Následne dáme zmes na múkou pomúčenú dosku, zvinieme do bochníka a vložíme do ošatky, kde bude cesto kysnúť cca 6 hodín (podľa teploty v dome). Po vykysnutí cesto preklopíme na plech na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov. Pečieme 10 minút na najvyššom stupni, potom stíšime teplotu na 200 stupňov a dopekáme podľa potreby asi 40 minút. Upečený chlebík by mal dunieť ak naň zaklopeme. Krájame až po vychladnutí.
Všetky ingrediencie nájdete v našom obchodíku.
Dobrú chuť
Iné recepty