Chrumkavý a mäkký bezlepkový chlieb

Prvá fáma je, že bezlepkový chlieb je len pre celiatikov. Druhá, že nechutí extra dobre.

Verím, že týmto fantastickým receptom na výživný chlebík vyvrátim obe z fám. Ak totiž hovorím o bezlepkovom chlebíku, hovorím o chlebe, ktorý je zložený z jedno druhových výživných múk, ktoré ponúkajú ďaleko viac pestrejších živín ako pšeničná múka.

Suroviny

  • 200 g ryžového kvásku
  • 100 g pohánkovej múky
  • 100 g ryžovej múky (môže byť tiež teffová, ciroková, pšenová a pod.)
  • 1 čl soli
  • 150 ml vody (v nej zamiešaná 1 čl psylia a 1 čl jablčnej vlákniny, nechať pôsobiť cca 1 hodinu)

Postup

Zo zmesi vyrobíme lepivé cesto, ktoré len krátko premiešame tak, aby sa jednotlivé ingrediencie spojili. Následne dáme zmes na múkou pomúčenú dosku, zvinieme do bochníka a vložíme do ošatky, kde bude cesto kysnúť cca 6 hodín (podľa teploty v dome). Po vykysnutí cesto preklopíme na plech na pečenie a vložíme do vyhriatej rúry na 250 stupňov. Pečieme 10 minút na najvyššom stupni, potom stíšime teplotu na 200 stupňov a dopekáme podľa potreby asi 40 minút. Upečený chlebík by mal dunieť ak naň zaklopeme. Krájame až po vychladnutí.

Dobrú chuť

Pulibkované: 1.10.2019, napísala: Miriam Latečková