jacmen chlorella

Chlorella a zelený jačmeň – aké majú účinky na naše telo?

Poznáte tieto zelené superpotraviny? Viete, prečo by ste ich hlavne na jar mali zaradiť do svojho jedálnička? Spoznajte ich účinky a zhodnoďte, ktorá je vhodná práve pre vás.

Chlorella

Čo to vlastne chlorella je? Je to zelená sladkovodná riasa s vysokým obsahom chlorofylu, bielkovín, minerálnych látok a ďalších živín. Jej hlavným benefitom je schopnosť detoxikovať ľudský organizmus a zbaviť ho odpadových látok a iných škodlivín.

Ako chlorella detoxikuje?

Výživový doplnok z tejto riasy obsahuje vlákninu, ktorá na seba viaže pri prechode tráviacim traktom škodlivé látky a odvádza ich spoločne so stolicou z tela preč.

Organizmus teda nielen čistí a zbavuje toxínov, ale aj zasýti. Zabraňuje prekysleniu organizmu a vracia prirodzenú rovnováhu.

Aké látky chlorella obsahuje?

  • Obsahuje vysoký podiel bielkovín, železa a vitamínu B12 (preto je odporúčaná tiež pre vegánov a vegetariánov),
  • je bohatým zdrojom mastných kyselín a chlorofylu
  • antioxidantov,
  • vitamínov – vitamínu C a E, beta-karotén, luteín, vitamínov skupiny B, vitamínu K a minerálov – horčík, zinok, vápnik. 

Chlorella tiež upravuje hladinu cukru v krvi a udržiava ju stabilnú, čím pomáha pri chudnutí. Medzi ďalšie pozitívne účinky patrí posilnenie imunity, čiastočné spomalenie procesu starnutia a môže tiež znížiť riziko rakoviny.

Chlorella čistí organizmus a zbavuje ho toxínov. Navyše telo zasýti a doplní o vitamíny a minerály.

Chlorellu kúpite v práškovej aj v tabletkovej forme.

Zelený jačmeň

Zelený, alebo mladý jačmeň je odroda jačmeňa pestovaného v špecifických podmienkach na najčistejších miestach sveta.

Rastlinky sa zbierajú predtým ako dospejú, keď sa ešte nachádzajú vo vegetatívnej fáze. Následne sa sušia pri teplote nie vyššej ako 31 °C. Vďaka tomu sú vo výživových doplnkoch z neho zachované dôležité vitamíny.

Účinky zeleného jačmeňa

Zelený jačmeň dokáže rozpohybovať tráviaci trakt, pomáha pri chudokrvnosti, znižuje hladinu cholesterolu, spomaľuje starnutie buniek. Prináša tiež plnohodnotnejší spánok, lepšie sústredenie aj zlepšenie pamäti.

Aké látky zelený jačmeň obsahuje?

  • vitamíny – B1, B2, B3, B6, C alebo E,
  • aminokyseliny – lysín, leucín, glycín, prolín či izoleucín,
  • minerály – draslík, železo, vápnik či horčík,
  • množstvo enzýmov a antioxidantov.

Minerály obsiahnuté v jačmeni vďaka svojmu zásaditému charakteru pomáhajú neutralizovať kyslé prostredie v tele.

Jačmeň zakúpite v práškovej aj v tabletkovej forme.

Ťažko posúdiť, ktorý z doplnkov je lepší, alebo ktorým treba začať. Odporúča sa zaradiť oba, keďže tieto zelené superpotraviny navzájom posilňujú svoj účinok. Vďaka detoxikačným schopnostiam chlorella prečistí tráviaci trakt a zelený jačmeň sa tak ešte lepšie vstrebáva.

V našom obchodíku ponúkame na predaj aj malý – 330 g balíček s obsahom 440 tabliet, aby ste si užívanie doplnkov mohli vyskúšať. 🙂

Ďalšie zaujímavé inšpirácie