Poznáte psyllium? Prezradíme vám ako s jeho pomocou pripravíte najjednoduchší bezlepkový chlieb
Vláknina a probiotikum v jednom, ktoré výrazne pomáha nášmu tráveniu, znižuje riziko vzniku cukrovky i rakoviny. Vhodné aj pri chudnutí a bezlepkovej či bezlaktózovej diéte.
Psyllium je vo vode rozpustná vláknina získaná zo Skorocelu indického. Už po stáročia sa využíva v tradičnej indickej medicíne – ajurvéde. Obsahuje čistú vlákninu, ktorú naše telo nie je schopné spracovať, no je živnou pôdou pre probiotické baktérie v hrubom čreve.
Priaznivo pôsobí pri problémoch s vyprázdňovaním, či už ide o zápchu alebo hnačku, podporuje celkovú rovnováhu v našom tráviacom trakte. Tu až 14-krát zväčšuje svoj objem a pohlcuje nadbytočnú tekutinu za vzniku gélu. Gél na seba viaže jedovaté splodiny a očisťuje tráviaci trakt. Pomáha aj pri prevencii proti rakovine.
Psyllium pri chudnutí a diétach
Psyllium priaznivo ovplyvňuje hladinu cukru a cholesterolu v organizme. Znižuje riziko vzniku cukrovky, obmedzuje chuť do jedla a pocit hladu, čím prispieva k znižovaniu telesnej hmotnosti.
Neobsahuje lepok ani zložky mliečneho či obilného pôvodu. Do bezlepkového pečiva je priam nevyhnutné, keďže mu dodá vlákninu, ktorá bezlepkovej múke chýba.
Recept na bezlepkový chlieb – mäkký ako vata
Psylium v pečive zabezpečí, že aj s bezlepkovou múkou sa vám vždy podarí chlebík či pečivo s chrumkavou kôrkou a mäkkou striedkou. Ide o najjednoduchší postup bez kvasenia, ktoré nezaťažuje žalúdok. Vhodný aj pre tých, ktorí nemajú problém s lepkom.
Príprava 10 min
Pečenie 50 – 60 min
Budeme potrebovať:
- 5 polievkových lyžíc psyllia
- 1¼ hrnčeka mandľovej alebo inej bezlepkovejmúky
- 1 PL himalajskej soli
- 1 hrnček vody
- 2 PL jablčného octu
- 3 vaječné bielka
- 2 lyžice semienok na posypanie
Postup:
- Trúbu rozohrejeme na 175 stupňov Celzia
- Všetky suché suroviny zmiešame v miske a dáme zovrieť vodu
- Pridáme jablčný ocot a 3 bielka. Miešaním tvoríme hmotu, potom pridáme zovretú vodu a zároveň všetko primiešavame ručným mixérom.
- Zo vzniknutej masy jednoduchým spôsobom vytvarujeme bochník – tvar podľa chuti, dokonca si hmotu môžeme rozdeliť aj na menšie kúsky – žemličky. Masa veľmi nezväčší objem, takže tvarujeme do podoby, ktorá bude aj po upečení.
- Pečieme približne 50-60 minút.
Všetky suroviny okrem vajíčok dostanete kúpiť v obchodíku Dobromysel 🙂 Dobrú chuť!
Ďalšie zaujímavé inšpirácie