Sieťovka, náhrada igelitky

4 jednoduché kroky k zero waste

Slovo zero waste počúvame z každej strany. Pýtate sa, ako mám žiť bez odpadu a kde vôbec začať?

Je to každodenná výzva aj pre nás. Vždy, keď zavádzame nový produkt, pozeráme na jeho obal. S každým tovarom, ktorý k nám príde od našich dodávateľov, zabalený v obalovom materiály, aby zvládol cestu, nám vzniká ďalší odpad. Niekedy sa odpadu skrátka nevyhneme, ale to neznamená, že sa to nedá. Preto sme v našej predajni zaviedli, čo najviac opatrení, ktoré minimalizujú tvorbu odpadu a tiež sa snažíme čo najviac recyklovať. Pretože začať treba vždy od seba.

4 kroky k zero waste, ktoré sme urobili v predajni Dobromysel my:    

Aby ste mohli začať žiť čo najviac bez odpadu, vybrali sme pre vás 4 jednoduché alternatívy k jednorazovým veciam. V podstate to nie je žiaden revolučný objav, práve naopak. Vraciame sa k veciam, ktoré tu už kedysi boli … predtým, ako sme sa začali ponáhľať a spohodlneli sme.  

4 kroky k zero waste, ktoré môžete urobiť ešte dnes vy:

Zero waste nakupovanie

Na nákupy si zoberte vždy vlastnú tašku. Je jedno, či bude plátená, sieťovka alebo aj tá jednorázová plastová, ktorú ste už kedysi kúpili. Keď už ju máte, používajte ju, kým vám bude slúžiť. Ak už máte vlastnú tašku, je najmenej do nej vložiť niekoľko vrecúšok, ktoré nahradia jednorázové mikroténové sáčky. Na ovocie a zeleninu sú fajn sieťovky a na pečivo ľanové vrecká, v ktorých vám chlebík vydrží dlho čerstvý.

Zero waste obaly a fľaše

Na zabalenie desiaty, syra či na prikrytie misky v chladničke môžete použiť voskový obrúsok, ktorí je ekologickou náhradou potravinovej fólie. Sadu takýchto obrúskov si môžete kúpiť u nás alebo si jeden taký môžete vyrobiť aj sami. Návod nájdete v tomto článku.

Vyhnite sa tiež kupovaniu si vody z plastových fľašiach. Keď odchádzate z domu, zoberte si so sebou fľašu, ktorú si môžete počas dňa znovu naplniť. Je to ekologické i ekonomické.

Ak si počas dňa radi doprajete kávičku so sebou, vyhnite sa používaniu jednorázových pohárov. Majte so sebou vždy štýlový pohárik. A tie od Keep cup sú rozhodnej najštýlovejšie. Široký výber nájdete aj v našej predajni a rovno vám do neho pripravíme chutnú kávičku.

Zero waste domácnosť

Tu máte ozaj veľa možností, ktoré začínajú pri čapovanej drogérii, na ktorú vám stačí akákoľvek nádobka a môžete si do nej načapovať svoj obľúbený prací prostriedok, aviváž alebo gél na umývanie riadu.

Za spomenutie rozhodne stojí lufa, ktorá je ekologickou náhradou plastových hubiek na riad. Jedna veľká lufa, ktorú si viete nastrihať na menšie kúsky, vám pokojne vydrží aj celý rok. A je kompostovateľná, rovnako ako dizajné hubky či kefa na riad.

K letu neodmysliteľne patria limonády a k limonádam slamky. Piť nápoj cez slamku, nie je v živote nevyhnutnosťou, no ak po tom predsa len túžite, zvoľte si radšej ekologickejšiu verziu. Dnes už nikto nemôže povedať, že neexistuje alternatíva. Možností je veľa – sklenené, kovové, bambusové, papierové či jedlé. Stačí si vybrať.

Zero waste hygienické pomôcky

Odličovacie tampóny sú každodennou súčasťou výbavy nie jednej ženy, či už pri odličovaní alebo čistení pleti. Tie jednorázové vieme nahradiť hneď niekoľkými spôsobmi. V našej ponuke nájdete prateľné bavlnené tampóniky alebo hačkované uteráčiky, tiež morské alebo konjacové špongie.

Aj naše dámske dni môžeme zvládnuť ekologickejšie. Čím ďalej, tým viac je využívaný menštruačný kalíšok z lekárskeho silikónu. S kalíškom už nikdy nebudete musieť minúť ani euro za vložky či tampóny. Skúste si spočítať, koľko ich miniete za celých tých zhruba asi 40 rokov menštruačného cyklu?

Pokračovať a hľadať zero waste možnosti by sa dalo ešte chvíľu, navštívte nás v našom obchodíku Dobromysel na Priehradnej 1, kde si určite vyberiete z množstva užitočných vecí, ktoré vám pomôžu na vašej ceste za zero waste spôsobom života.

Mohlo by vás zaujímať