Vegánske perky na slano aj sladko
Perky, pirohy, cestenice čí plnené šatôčky. Vyskúšajte ich pripraviť podľa receptu od projektu Karmavan.
Perky, pirohy, cestenice čí plnené šatôčky. V každom kraji ich poznáme pod iným názvom, avšak každému je toto tradičné slovenské jedlo veľmi dobre známe. Veronika a Miro, ktorí spojili svoje nadšenie a lásku k alternatívnemu vareniu a stravy prevažne bez mäsa a živočíšnych produktov pre vás pripravili tento recept vo vegánskej verzii.
Na cesto budeme potrebovať:
- 6 stredne veľkých v šupke uvarených zemiakov, najlepšie deň vopred
- 160g hladkej múky
- 160g polohrubej múky
- 2KL soli
Postup:
Uvarené zemiaky si očistíme, nastrúhame, pridáme múku a soľ. Rukou hnietime cesto, ak sa nám príliš lepí, pridáme múku. Hotové cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na šírku asi 2-3mm. Vykrajujeme kruhy pomocou pohára, ale je to jednoduchšie už s formičkou na perky. Do stredu potom vkladáme plnku a perky zatvoríme.
Uistíme sa, aby boli dobre zatvorené a plnka nevytekala. Perky varíme vo vriacej vode, do ktorej sme pridali soľ a olej. Hotové perky nám pekne vyplávajú na hladinu vriacej vody, vyberieme so sitkom a zbavíme sa nadbytočnej vody. Hotové perky dáme do pekáča s troškou oleja a jemne premiešame, aby sa nelepili.
Na slanú plnku budeme potrebovať:
- biele tofu
- 2KL lahôdkové droždie
- 3KL smotanovej nátierky LUNTER
- šťava z ½ citróna
- 2 jarné cibuľky nakrájané na drobno
- soľ
- korenie
- tempeh
- cibuľa
Postup:
Tofu nakrájame na kocky a vidličkou rozpracujeme, pridáme ostatné suroviny, okrem tempehu a cibule. Tempeh obalíme v kvapke oleja a údenej paprike a osmažíme na suchej panvici, cibuľu osmažíme do zlatista.
Slané perky podávame s tempehom, cibuľou a jarnou cibuľkou.
Na sladkú plnku budeme potrebovať:
Môže byť iba lekvár. Ja pridávam aj zbytok smotanovej nátierky, aby nám vznikla kvázi smotanovo-ovocná plnka.
Dobrú chuť
Veronika a Miro z projektu Karmavan sú dvojica nielen v živote, ale aj v kuchyni a radi skúšajú nové výzvy. Ďalšie ich fantastické recepty a postupy nájdete na ich Facebook stránke, ktorú odporúčame sledovať.
Iné chutné recepty